Drone duikt op naast Brussels Airlines-vliegtuig in Tel Aviv

De Ben Gurion-luchthaven van Tel Aviv ©EPA

Een vliegtuig van Brussels Airlines werd maandag boven Israël geconfronteerd met een drone. Het hefschroeftuig met vier propellers vloog op nauwelijks 100 meter afstand van de Airbus A320 van Brussels Airlines.

Het incident van vlucht SN3289, dat zich om 15.30 uur voordeed, werd donderdagmiddag bevestigd door Geert Sciot, woordvoerder van Brussels Airlines.

De Belgische Airbus, met 160 passagiers aan boord, had net de landing ingezet naar de Ben Gurion luchthaven van Tel Aviv en bevond zich op 4.000 voet (1.219 meter), toen de copiloot de drone rechts van het vliegtuig opmerkte. De drone scheerde van rechts naar links voorbij het Belgische passagiersvliegtuig en verdween dan weer. Het BA-vliegtuig is veilig kunnen landen. Een rapport van het veiligheidsincident is opgesteld door de Israëlische autoriteiten. Er volgt een onderzoek.

Het rapport van de Israëlische luchtvaartautoriteiten vermeldt een 'a black/blue quadcopter', een zwartblauw hefschroefvliegtuig met vier propellers.

'De aanwezigheid van een niet-gecontroleerd vliegend tuig in een gecontroleerde vliegzone moet meteen gemeld worden', zegt Geert Sciot. 'Onze bemanning heeft dat dan ook gedaan. Ze hebben de controletoren op Ben Gurion direct gemeld wat ze opgemerkt hadden. Een bijkomende overweging van onze piloot was dat het nuttig was de aanwezigheid van het tuig te melden, omdat er nog andere vliegtuigen achterop kwamen die ook de landing zouden inzetten en dus best konden opletten voor die drone.'

'Het kan gaan om een vliegtuigamateur die mooie foto's wil schieten van landende vliegtuigen', zegt Sciot, 'maar het kan ook zijn dat iemand heel andere, minder onschuldige bedoelingen heeft, zeker in een land als Israël.'

De Israëlische autoriteiten tillen zwaar aan het incident. 'Ze hebben onze bemanning uitvoerig ondervraagd over wat ze gezien hebben en er is een officieel rapport van het 'safety incident' opgesteld', zegt Sciot.

'Het is de eerste keer dat een vliegtuig van Brussels Airlines geconfronteerd wordt met een drone in volle vlucht', zegt de woordvoerder van BA nog. 'Bij dit incident is niemand op enig ogenblik in gevaar geweest en de landing is perfect verlopen, maar we vinden het wel nuttig dat er zowel in België als op Europees niveau gewerkt wordt aan een reglementering van wie waar mag rondvliegen met drones.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud