Advertentie
Advertentie
opmerkelijk

Duits bedrijf haalt 90 miljoen dollar op voor vliegende taxi's

De vliegende taxi's van Lilium zijn geschikt om bijvoorbeeld op flatgebouwen te landen en op te stijgen. ©Lilium

Het Beierse Lilium heeft een forse kapitaalronde van 90 miljoen dollar achter de kiezen. Het bedrijf wil als eerste ter wereld een elektrische vliegende taxi op de markt brengen.

Lilium haalt bijlange niet zoveel krantenkoppen als pakweg Uber, Tesla, SpaceX of andere Amerikaanse techbedrijven, maar de ambitie van het bedrijf uit München is er niet minder om. In 2019 hoopt Lilium zijn eerste volledige testvlucht te maken met een luchttaxi met vijf plaatsen, die een snelheid van zowat 300 kilometer per uur moet halen.

Lilium werd opgericht door vier studenten van de Technische Universiteit van München. Ze bedachten een lichtgewicht vliegtuigje dat aangedreven wordt door 36 elektrische beweeglijke straalmotoren. De vliegtaxi zal een reikwijdte hebben van zowat 300 kilometer. De belangrijkste concurrent van de start-up is het eveneens Duitse Volocopter, dat werkt aan een soort kruising van een drone en een helikopter.

Zakenmensen

De vliegende taxi moet op korte en middellange afstanden de concurrentie aangaan met de wagen, de trein en helikopterdiensten. De vliegende taxi kan verticaal opstijgen en landen, waardoor het mogelijk moet worden om ook in steden passagiers te droppen en op te halen. De taxi’s kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om zakenmensen snel van het centrum van de stad naar de luchthaven te vervoeren. Het bedrijf slaagde er al in om de verticale take-off en landing uit te voeren met een prototype.

De maiden flight van het Lilium-vliegtuigje.

Liechtenstein

Achter die droom zitten geldschieters met een stevige stamboom. De kapitaalronde van 90 miljoen – nog maar de tweede sinds het bedrijf in 2015 werd opgericht – wordt geleid door de Chinese internetgigant Tencent. Andere geldschieters zijn de investeringsmaatschappij LGT van de Liechtensteinse prinselijke familie, het investeringsfonds Atomico van Skype-oprichter Niklas Zennström, en Obvious Ventures, dat mee in handen is van Evan Williams, de medeoprichter van Twitter.

Vorig jaar haalde Lilium al 11,4 miljoen dollar op, waarmee de teller in totaal op meer dan 100 miljoen staat. Weinig Europese bedrijven kunnen zo’n parcours voorleggen. De nieuwe groeibedrijven uit Duitsland en Europa zijn meestal softwarebedrijven. In hardware loopt het continent achter op de VS en China.

Watertaxi's

Seabubbles ©REUTERS

Toch is Lilium niet het enige bedrijf dat met vernieuwende mobiliteitsoplossingen komt. Frankrijk heeft Seabubbles, een bedrijf dat snelle watertaxi’s maakt, en in Slovakije werkt het bedrijf Aeromobil aan een soort vliegende auto.

Lilium wil met het verse kapitaal nieuwe werknemers in dienst nemen en de nodige goedkeuringen krijgen van de regelgevende autoriteiten. Vandaag telt het bedrijf 70 werknemers, maar dat moeten er dubbel zoveel worden. Het is vooral op zoek naar luchtvaartingenieurs, fysici, computerwetenschappers en experts in elektrische propulsie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud