Advertentie

'Duitsland wikt deelname aan kapitaalverhoging Lufthansa'

Lufthansa is bij ons ook bekend als de moedermaatschappij van Brussels Airlines. ©AFP

De Duitse overheid denkt eraan de nakende kapitaalverhoging bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa van 3 miljard euro te steunen. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

Lufthansa , dat bij ons bekendstaat als de moeder van Brussels Airlines, lijdt net als de hele sector zwaar onder de coronapandemie. Daardoor zijn er veel minder vluchten. Lufthansa verliest honderden miljoenen euro's, al is het bloeden in de eerste drie maanden van het jaar teruggedrongen tot 235 miljoen euro per maand. Dit kwartaal zal dat cijfer verder dalen naar 200 miljoen. Vorig jaar was er een verlies van 5,5 miljard euro.

235 miljoen
verlies
In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg het verlies bij Lufthansa 235 miljoen euro.

Om de moeilijke periode door te komen kreeg Lufthansa, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, een kapitaalinjectie van 9 miljard euro van de Duitse staat. Een deel van dat geld belandde bij het concern via een zogenaamde 'stille participatie' van Berlijn van 5,5 miljard euro, een hybride financieel instrument waarop Lufthansa intresten betaalt. Die lopen fors op naarmate de steun langer loopt.

Herfinanciering

Daarom werkt Lufthansa aan een kapitaalverhoging van 3 miljard euro om die 5,5 miljard deels te herfinancieren. Bloomberg meldt nu op basis van insiders dat de Duitse staat geneigd is mee te doen aan de nieuwe kapitaalronde.

Daardoor kan hij de verwatering van zijn belang van 20 procent tegengaan en tegelijk helpen om van de operatie een succes te maken. Het is voor Berlijn echter dansen op een slappe koord: te veel steun kan mogelijk een njet van Europa opleveren. Zeker omdat de Ierse budgetspeler Ryanair al naar de Europese instanties is gestapt met een klacht tegen de staatssteun voor Lufthansa.

Michael O'Leary, de topman van Ryanair, vergeleek Lufthansa eerder met een 'zatte nonkel op een Duits trouwfeest' omdat het zoveel overheidssteun krijgt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud