Advertentie

EasyJet profiteert van staking Air France-KLM

Een easyJet-toestel op de luchthaven van Genève ©AFP

De lagekostenmaatschappij easyJet spint garen bij de pilotenstaking die deze maand tientallen vliegtuigen van Air France-KLM aan de grond hield. De actie leverde EasyJet naar schatting ongeveer 5 miljoen pond (6,4 miljoen euro) extra omzet op.

Omdat de maatschappij bovendien succes boekte met haar strategie om meer zakenreizigers aan te trekken, verhoogt ze haar winstverwachting voor het op 30 september afgesloten boekjaar 2013/2014. EasyJet rekent nu op een winst voor belastingen tussen 575 en 580 miljoen pond, ruim 20 procent meer dan een jaar eerder. Analisten verwachtten tot dusver 571,9 miljoen pond winst, becijferde Bloomberg. Voordien lag de eigen prognose van easyJet op 545-570 miljoen pond.

EasyJet probeerde zakenlui te lokken met diensten als plaatsreservering, flexibele tickets, voorrang bij het instappen en hogere frequenties op belangrijke routes. Daarmee heeft de budgetmaatschappij ‘full service’-concurrenten als Air France-KLM of Lufthansa pijn gedaan. Vooral daar die maatschappijen nog af te rekenen kregen met stakingen. Tussen 15 en 25 september kon daardoor bijna de helft van de Air France-vluchten niet doorgaan. EasyJet speelde daarop in en bood vanuit Frankrijk meer dan 3.000 extra stoelen aan.

Het goede weer in september zorgden overigens voor een ‘sterke finish van het zomerseizoen’. In het hele vierde kwartaal van het afgelopen boekjaar stegen de inkomsten per stoel ongeveer 1,5 procent bij constante wisselkoersen.

Vooral in Frankrijk is Easyjet een belangrijke speler. Het doet er 17 bestemmingen aan, waaronder Parijs, Bordeaux, Grenoble en Nantes. In Nederland vliegt Easyjet voorlopig enkel vanop Schiphol in Amsterdam, maar de maatschappij gaat het aantal bestemmingen vanuit de Nederlandse hoofdstad het komende jaar wel nog uitbreiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud