Advertentie
voorkennis

Een nogal duur familiedingetje

Het is nog maar de vraag of ITA net als Alitalia de favoriete maatschappij van de paus wordt. ©AFP

Hoera, Italië heeft vanaf vandaag een nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij. En als het een beetje meezit, krijgt die binnenkort de verrassende naam Alitalia.

De eerste vlucht van Italia Transporto Aero (ITA) van Rome Fiumicino naar het Milanese vliegveld Linate is kort, maar zou met bijna 600 kilometer net lang genoeg zijn om aan de inschepingstaks van 5 of 55 euro van de Belgische regering te ontkomen.

Maar ITA heeft meer meevallers. Het hoeft als erfgenaam van het compulsief verlieslatende Alitalia de schulden en het verziekte arbeidsklimaat niet over te nemen. CEO Alfredo Altavilla (die overkwam van Fiat Chrysler) krijgt daarmee een betere start dan elke andere luchtvaartmaatschappij die de afgelopen jaren als opvolger voor de zombie Alitalia werd gezocht. De Italiaanse premier Mario Draghi, die weet hoeveel impact zijn woorden kunnen hebben, sprak van 'een familiedingetje, maar wel een beetje duur'.

ITA hoeft als erfgenaam van het compulsief verlieslatende Alitalia de schulden en het verziekte arbeidsklimaat niet over te nemen.

En noblesse oblige: nog voor ITA vandaag zijn eerste vlucht maakt, moest het businessplan al neerwaarts worden bijgesteld. Het oorspronkelijke voorziene eerste jaar dat winst gemaakt moet worden, 2023, is ondertussen een jaartje opgeschoven.

Tegelijkertijd werden eind vorige maand voor 1,5 miljard euro fonkelnieuwe vliegtuigen besteld bij Airbus en probeert Altavilla uit alle macht de naam Alitalia uit de rokende puinhopen van de ITA-voorganger te redden.

De prijs daarvoor zou wel eens kunnen oplopen tot meer dan 200 miljoen euro. Maar ITA is dan wel in één klap verzekerd van de klandizie van de Paus. Die is vaste klant van Alialia en het Vaticaan heeft nog niet laten weten of het mee overstapt naar ITA.

De binnenlandse vlucht tussen Rome en Milaan mag de eerste zijn, snel daarna volgen de vluchten op Brussel, een van de meer rendabele lijnen van ITA. Daar zal het toestel volgens de planning om kwart over elf landen, ongeveer tegelijkertijd met Angela Merkel. Die is bezig aan haar afscheidstour als Duits bondskanselier en krijgt tijdens een lunch op het paleis van Laken het grootlint van de Leopoldsorde omgehangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud