Eerste rechtstreekse vlucht tussen Europa en Australië aangekomen

De 787 Dreamliner van Qantas bij het opstijgen in Perth. ©AFP

De vlucht met de Boeing 787 Dreamliner, die speciaal werd ontwikkeld voor langeafstandsvluchten, was 17 uur en 20 minuten onderweg.

De eerste rechtstreekse passagiersvlucht tussen Europa en Australië is zaterdag vertrokken vanuit de Australische stad Perth op weg naar Londen. Dat heeft de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas bekendgemaakt.

Zondagochtend, iets na 5 uur plaatselijke tijd, is het vliegtuig aangekomen op de luchthaven van Heathrow in Londen.

Aan boord van het vliegtuig zaten voor deze historische vlucht meer dan 200 passagiers en 156 bemanningsleden. Commandant van dienst was Lisa Norman. In totaal waren er vier piloten aan boord, die elkaar aflossen en om beurten rusten en slapen. 

1947

Qantas vliegt vanaf zaterdag dagelijks zonder tussenstop tussen Londen en Perth, de zogenaamde 'Kangaroo Route'. De luchtvaartmaatschappij vloog die route voor het eerst in 1947.

Een Lockheed Constellation-toestel van Qantas, van net na de Tweede Wereldoorlog. ©Qantas

Toen deed een Lockheed Constellation er met 29 passagiers en 11 bemanningsleden aan boord  vier dagen over, met zes tussenstops: in Darwin, Singapore, Calcutta, Karachi, Cairo en Tripoli.

Een retourticket Sydney - Londen kostte toen 525 pond, zegt Qantas, terwijl een gemiddeld maandloon in Australië in die tijd 7 pond bedroeg. Vandaag verdient een Australiër gemiddeld 1.600 dollar, terwijl een retourtje Perth - Londen vandaag begint aan tarieven onder 1.300 dollar.

Op twee na langste

Met 14.498 kilometer gaat het om de op twee na langste commerciële vlucht. Qantas maakt zich sterk dat het de impact van daarvan op het bioritme van zijn passagiers dankzij allerlei snufjes binnen de perken kan houden.

De langste rechtstreekse vlucht is momenteel die van Qatar Airlines van Doha naar Auckland in Nieuw-Zeeland. Die vlucht van 14.535 kilometer, die sinds februari wordt uitgevoerd, duurt 17 uur en 40 minuten. De tweede langste is die tussen Sydney en Dallas.

Met de route wil Qantas van het westen van Australië 'een nieuwe toeristische toegangspoort maken voor Australië'. Het bedrijf bouwde daarvoor een nieuwe internationale transitlounge op de luchthaven van Perth. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud