Egis gaat Deurne en Oostende uitbaten

(foto YD)

De luchthavens van Deurne en Oostende worden vanaf 2014 uitgebaat door de Franse groep Egis. De Vlaamse regering zette daarvoor vrijdag het licht op groen. De overeenkomst wordt nu voorgelegd aan de Europese Commissie. Voor de luchthaven van Wevelgem zal gewerkt worden met een andere beheersstructuur.

In 2008 besliste de Vlaamse regering om het beheer van de regionale luchthavens van Deurne en Oostende te veranderen. Dat vertaalde zich in het zogeheten LOM-LEM-decreet. Concreet blijft de overheid via de LOM (luchthavenontwikkelingsmaatschappij) verantwoordelijk voor de infrastructuur van de luchthavens. De commerciële uitbating zou een taak worden van de LEM (luchthavenexploitatiemaatschappij). Daarvoor moest de overheid op zoek naar een privé-partner.

Na een lange en intensieve aanbestedingsprocedure werd de Franse Egis-groep aangeduid als exploitant voor beide luchthavens voor een periode van 25 jaar. Volgens Egis zouden verschillende luchtvaartmaatschappijen al aangegeven hebben dat ze in de komende drie jaar willen starten met nieuwe lijnen op de betrokken luchthavens.

Het personeel dat momenteel op beide luchthavens werkt, zal dat volgens de bevoegd minister Hilde Crevits in de toekomst 'onder dezelfde voorwaarden kunnen blijven doen'. Het personeel heeft zich een tijdlang verzet tegen de privatisering en een mogelijke verandering van hun statuut, maar kwam eind juni tot een akkoord met de Vlaamse regering en Egis.

Voor Wevelgem liggen de kaarten anders. Die luchthaven wordt momenteel beheerd door de West-Vlaamse Intercommunale en de gronden zijn in eigendom van lokale partners en de provincie. Op de luchthaven is ook al een externe exploitant actief. Daarom is in een alternatieve structuur voorzien. Zo wordt er gewerkt aan een nv om het beheer en de ontwikkeling van de luchthaven op zich te nemen. Die structuur wordt in de komende maanden uitgewerkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud