'Etihad verstevigt greep op Air Berlin'

(Foto: Bloomberg) ©Bloomberg

Etihad Airways staat op het punt om zijn belang in Air Berlin verder uit te bouwen en om de Duitse luchtvaartmaatschappij samen met andere investeerders van de beurs te halen. Dat meldt het Duitse tijdschrift Wirtschaftswoche.

Etihad zou zijn belang in Air Berlin willen vergroten van 30 naar 49,9 procent. Een groep Duitse investeerders, waaronder ex-bestuurders van de op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland, zou de overige aandelen in handen willen krijgen. De Turkse ondernemersfamilie Sabanci zou daarbij overwegen zijn belang van 12 procent van de hand te doen.

Het verlieslijdende Air Berlin heeft veel last van de concurrentie van prijsvechters als easyJet, die een steeds grotere rol spelen op de binnenlandse Duitse markt. Het luchtvaartbedrijf kondigde eerder aan 10 procent van zijn banen te schrappen.

Volgens de Duitse krant Die Welt zou Etihad overwegen Air Berlin te fuseren met de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. Het Arabische concern gaf eerder aan een mogelijke investering in Alitalia te onderzoeken. Lufthansa, de grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland, liet daarop weten dat de Europese Commissie daar een stokje voor zou moeten steken.

Volgens Lufthansa zou een investering van het met oliedollars gefinancierde staatsbedrijf Etihad leiden tot oneerlijke concurrentie. Het vreest dat zijn Arabische rivaal straks ook via Rome de Europese markt voor intercontinentaal vliegverkeer kan leegplunderen

Etihad voert sinds de oprichting in 2003 een agressief expansiebeleid en heeft belangen gekocht in onder meer het Indiase Jet Airways, Air Serbia, Virgin Australia, Air Seychelles en het Ierse Air Lingus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud