Europese Commissie onderzoekt staatssteun Alitalia

De Europese Commissie bekijkt of luchtvaartmaatschappij Alitalia verboden staatssteun heeft gekregen van de Italiaanse overheid ©REUTERS

De Europese Commissie opent een onderzoek naar de financiële hulp die de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia ontving.

Alitalia kreeg vorig jaar een overbruggingskrediet van 900 miljoen euro van de Italiaanse overheid om het bedrijf in leven te houden. De Commissie gaat nu na of het niet om verboden staatssteun gaat.

Nadat de Europese Commissie enkele klachten had binnengekregen, onderzocht ze de leningen die Italiës luchtvaarttrots Alitalia heeft gekregen in de loop van vorig jaar. Het overbruggingskrediet van 900 miljoen euro wordt als verboden staatssteun gezien. Daarmee zou Italië de Europese regels overtreden.

Het land argumenteert dat het om steun gaat aan een bedrijf dat in financiële problemen verkeert, wat niet verboden is volgens de Europese regels. Maar de Commissie trekt dat argument in twijfel. De leentermijn zou de maximaal toegestane duur van zes maanden overschreden hebben en bovendien betwijfelt ze of de steun tot het noodzakelijke minimum is beperkt.

Etihad Airways

In 2017 werd Alitalia failliet verklaard nadat het personeel een grote saneringsoperatie had afgewezen. Het bedrijf is al enkele jaren verlieslatend. De afwijzing leidde ertoe dat de grootaandeelhouder Etihad Airways niet langer geld in de kleine luchtvaartmaatschappij wou pompen.

Het noodlijdende Alitalia kreeg daarop een overbruggingslening van 600 miljoen euro in afwachting van een ander reddingsplan. De Italiaanse overheid verhoogde dat bedrag enkele maanden later naar 900 miljoen euro, maar dat wordt nu dus op de korrel genomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud