Europese geluidsnormen van toepassing

©BELGA

Volgens de rechter die twee vliegroutes aan banden legt, zijn hier ook wel degelijk de Europese geluidsnormen van toepassing. De economische argumentatie van de staat werd niet weerhouden.

Het Brussels gewest stapte na de invoering van het zgn. plan Wathelet, het spreidingsplan, samen met enkele gemeenten en verenigingen naar de rechter. Die geeft hen nu gelijk. De Belgische staat krijgt drie maanden om de routes aan te passen, op straffe van een dwangsom van 50.000 euro per dag met een maximum van 36 miljoen euro.

'De rechtbank heeft onze argumenten gevolgd', stelt François Tulkens, advocaat van het Brussels gewest. 'De rechter geeft het Brussels gewest dus gelijk door te bevestigen dat er een manifeste inbreuk heeft plaatsgevonden van de Europese geluidsnormen. En hij is van oordeel dat de Europese regels wel degelijk van toepassing zijn hier'.

Als tegenpartij had de Belgische staat aangevoerd dat een strikte toepassing van de normen onverenigbaar zou zijn met het behoud van een economische activiteit op de luchthaven van Zaventem.

De Brusselse rechtbank is echter van oordeel dat de norm wel degelijk overtreden is, zoals ook bleek uit de meetgegevens van het Brussels gewest. 'Sinds 6 februari, dus sinds het gebruik van de nieuwe routes uit het plan Wathelet, is het aantal inbreuken op de geluidsnormen door vliegtuigen verveelvoudigd', aldus Tulkens.

Daarnaast heeft de rechter geoordeeld dat het spreidingsplan ook voorbij is gegaan aan de Europese regels rond publieke consultaties, besluit de advocaat. 'Het valt inderdaad te betreuren dat de bevolking niet geconsulteerd werd voor de invoering van het vluchtplan'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud