Europese luchtvaartcrisis eist nieuw slachtoffer

©PA Wire/Press Association Images

'Brexit duwde ons over de rand', zegt flybmi, dat vanuit Brussel in opdracht of in samenwerking met Brussels Airlines drie vluchten verzorgde.

Flybmi zet per direct alle vluchten stop en vraagt het faillissement aan.

De Britse regionale luchtvaartmaatschappij kampt al een hele tijd met problemen en zegt op haar website door brexit over de rand te zijn geduwd.

Het brexitproces heeft onze pogingen om weer winstgevend te worden ondermijnd
Flybmi

'Bij de recente problemen horen de stijging van de brandstof- en milieukosten. Dat laatste volgt op de beslissing van de Europese Unie om Britse bedrijven uit te sluiten van volledige deelname aan de Europese emissiehandel.'

Brexit, de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om tegen 29 maart de Europese Unie te verlaten, heeft nog andere gevolgen.

CRISIS IN EUROPESE LUCHTVAART

De Europese luchtvaart beleeft moeilijke tijden. Een overaanbod in de sector zet de ticketprijzen zwaar onder druk. Zelfs marktleider Ryanair stuurde recent verschillende winstwaarschuwingen uit en dook afgelopen kwartaal in het rood

Verschillende maatschappijen gingen door de combinatie van prijzenoorlog en oplopende kosten al over de kop. De voorbije paar maanden ging namen als het Duitse Germania, het Zwitserse SkyWork, het Litouwse Small Planet Airlines en het Letse Primera Air op de fles.

In 2017 gingen drie grote maatschappijen bankroet: het Italiaanse Alitalia, het Britse Monarch en het Duitse AirBerlin. De Italianen blijven wel in de lucht dankzij een krediet van de overheid, tot er een overnemer is gevonden. 

In eigen land beleeft Brussels Airlines moeilijke tijden. De maatschappij slaagt er maar niet in break-even te draaien, waardoor de Duitse eigenaar Lufthansa de druk opvoert. 'Volgens mij hebben we intern niet genoeg gefocust op de cijfers om duidelijk te maken dat winstgevendheid geen nice to have maar een must have is', zei CEO Christina Foerster in september in een interview

'De onzekerheid rond het brexitproces heeft er toe geleid dat we waardevolle contracten in Europa niet konden afsluiten en er geen vertrouwen meer was dat we bestemmingen binnen de Europese Unie konden blijven verzorgen. Deze factoren hebben onze pogingen om weer winstgevend te worden ondermijnd.'

Flybmi, met hoofdzetel in de Engelse regionale luchthaven East Midlands, telt 376 werknemers in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in België, Duitsland en Zweden.

De luchtvaartmaatschappij zette 17 toestellen in op routes naar 25 Europese steden. Ze voerde vluchten uit voor onder meer Lufthansa, Air France en Brussels Airlines via lease- en codesharing-overeenkomsten, ook vanuit Zaventem.

Terugbetaling

Flybmi raadt klanten die geboekt hebben via Brussels Airlines, een andere maatschappij of via een reisagentschap aan om rechtstreeks met hen contact op te nemen. Klanten die bij flybmi geboekt hebben, moeten contact opnemen met hun bank of kredietkaartmaatschappij met het oog op een terugbetaling. Klanten met een reisverzekering kunnen terecht bij hun reisverzekeraar.

Flybmi voerde in opdracht van Brussels Airlines vluchten uit vanuit Zaventem naar Hannover en Turijn. Dat gebeurde via een zogenoemde wetlease-overeenkomst, waarbij Brussels Airlines één toestel leasede van flybmi, een Embraer 145, waarbij de Britse maatschappij ook onder meer de bemanning leverde. Het contract gold normaal gezien tot eind maart.

Volgens Brussels Airlines stonden zondag alvast een vlucht naar Turijn en een naar Hannover gepland. Die gaan dus niet door. 'We hebben al contact opgenomen met de passagiers van wie we de contactgegevens hebben', zegt woordvoerster Wencke Lemmes. 'We gaan met hen na hoe we hun reis kunnen omboeken.'

Daarnaast deelde Brussels Airlines vluchten met flybmi onder hetzelfde vluchtnummer, de zogenoemde codesharing, met bestemming de West-Engelse stad Bristol. Die vluchten stonden pas gepland vanaf maandag. 'We gaan nu zo snel mogelijk bekijken welke alternatieven er ook voor die passagiers zijn', zegt de woordvoerster.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud