Familie Benetton geeft forfait voor redding Alitalia

Alitalia zit al geruime tijd in zwaar weer. ©REUTERS

De terugtrekking van de holding Atlantia van de Benettons hypothekeert de pogingen om de Italiaanse luchtvaartmaatschappij uit het slop te halen.

De Italiaanse infrastructuurgroep Atlantia, bekend als uitbater van de Italiaanse autosnelwegen en eigendom van de steenrijke zakenfamilie Benetton, geeft forfait voor de redding van de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia.

Die opereert al ruim twee jaar onder curatele nadat twee eerdere reddingspogingen, in 2009 en 2014, zijn mislukt. Al ongeveer een jaar lopen gesprekken met een consortium onder leiding van de Italiaanse staatsspoorwegmaatschappij Ferrovie dello Stato (FS) over een doorstart. Atlantia had zich daarbij in de zomer aangesloten, maar trekt zich nu terug.

Dat gebeurt op de valreep: donderdag verstrijkt de al enkele keren uitgestelde deadline voor het indienen van overnamebiedingen voor Alitalia. De Benettons laten weten dat de voorwaarden om het consortium te vervoegen nog niet vervuld zijn. Ze verklaren zich wel bereid mee te zoeken naar een industriële partner voor de onderneming.

Ook de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft interesse. Er lopen gesprekken met FS over een inbreng van 100 miljoen euro, maar Delta en de Italianen liggen overhoop over de ontwikkeling van het langeafstandsnetwerk van Alitalia.

Lufthansa

Het Duitse Lufthansa stak eveneens de neus aan het venster, maar de Duitsers zijn enkel te vinden voor een commerciële samenwerking. Ze willen alleen in het kapitaal van Alitalia stappen als de financiële situatie van het bedrijf voldoende gestabiliseerd is.

De tijd dringt: Alitalia zit naar verwachting eind dit jaar door zijn geld heen. De Italiaanse krant La Repubblica schreef dinsdag dat het mogelijk uitdraait op een nationalisering voor enkele jaren alvorens een nieuwe verkooppoging te wagen. Analisten berekenden dat de Italiaanse belastingbetalers al meer dan 9 miljard euro in het bedrijf dienden te stoppen om het draaiend te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n