Feist zes jaar langer CEO van Brussels Airport

Arnaud Feist leidt Brussels Airport al sinds 2010. ©Photo News

Arnaud Feist is herbenoemd als CEO van Brussels Airport. In moeilijke politieke omstandigheden moet de diplomaat de nationale luchthaven voort doen groeien.

Arnaud Feist mag zich nog zes jaar langer de baas van de grootste luchthaven van België noemen. Op 21 mei, enkele dagen voor de verkiezingen, heeft de raad van bestuur zijn mandaat als CEO voor zes jaar verlengd tot 2025. Dat blijkt uit een akte in het Belgisch Staatsblad.

De 52-jarige Feist werd in 2005 financieel directeur van de luchthaven. In 2010 schoof hij door naar de post van CEO als vervanger van Wilfried Van Assche.

Onder het bewind van Feist groeide Brussels Airport stelselmatig. De CEO haalde onder meer de Ierse lagekostenspeler Ryanair naar Zaventem. Vorig jaar vervoerde Brussels Airport 25,7 miljoen reizigers, een absoluut record. 

Dit jaar lijkt de luchthaven op weg naar een nieuw recordjaar. De eerste zes maanden van 2019 verwelkomde Brussels Airport bijna 12,3 miljoen passagiers, een stijging van 1,8 procent tegenover vorig jaar.

Diplomaat

Als CEO moet de koele cijferaar Feist zich als een volleerde diplomaat bewegen tussen de belangen van de luchthaven, de talrijke actiegroepen van kritische buurtbewoners en de verschillende Belgische regeringen.

De voorbije jaren verzette vooral de Brusselse regering zich keihard tegen de geluidsoverlast. Brussel legde cargoluchtvaartmaatschappijen zelfs milieuboetes op, die volgens Brussels Airport de luchthaven daarom verlaten. De erg gevoelige discussie blokkeerde ook elke beslissing over een nieuwe vliegwet, waar Brussels Airport al jaren op wacht. 

7 miljard

De verlenging van zijn mandaat kan Feist dan ook zien als een blijk van steun van de afscheidnemende federale regering. De federale overheid heeft 25 procent van Brussels Airport in handen. Het Canadese pensioenfonds OTPP is met een aandeel van 39 procent de belangrijkste aandeelhouder.

Dit voorjaar namen het Nederlandse pensioenfonds APG, de Australische investeerder QIC en de verzekeraar Swiss Life het belang (36%) van Macquarie in het kapitaal van Brussel Airport over. Die deal waardeerde de luchthaven op 7 miljard euro

Het mandaat van voorzitter Marc Descheemaecker (N-VA) en de andere bestuurders van de federale overheid werd voorlopig met één jaar verlengd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect