Fokker komt in Britse handen

Een Fokker 50 in de kleuren van VLM Airlines. Fokker maakt sinds 1996 geen vliegtuigen meer. ©BELGA

De Britse toeleverancier aan de luchtvaartindustrie GKN neemt Fokker Technologies over van de investeringsmaatschappij Arle Capital voor 706 miljoen euro. Fokker heeft ook een belang van 43,57 procent in het Belgische Sabca.

Het Nederlandse Fokker Technologies komt in Britse handen. Het Britse GKN  heeft 706 miljoen euro veil voor het bedrijf. Het hoofdkantoor van Fokker blijft na de overname in Nederland en ook de naam blijft bestaan.

Topman Hans Büthker van Fokker sprak van 'goed nieuws' voor het relatief kleine Fokker, dat met de steun van GKN verder kan groeien. 'Dat is ook een belangrijke reden voor deze transactie, om verdere groei te bewerkstelligen', zei Büthker.

De overname van Fokker Technologies door GKN heeft enkel onrechtstreeks gevolgen voor het Belgische Sabca, dat onderdelen voor de luchtvaart- en de ruimtevaartindustrie ontwerpt en produceert. Het aandeelhouderschap van de onderneming met hoofdzetel in Haren (Brussel) en vestigingen in Lummen en Gosselies, is al heel lang verankerd bij Dassault Belgique Aviation (53,28 procent) én Fokker Aerospace BV (43,57%). Fokker Aerospace is een dochter van Fokker Technologies dat nu dus in Britse handen komt.

Volgens een goed geplaatste bron hebben noch Fokker noch Dassault een koop- of verkoopoptie tegenover mekaar. 'Op korte termijn verandert deze transactie niets voor Sabca', zo luidt het . Op iets langere termijn kan het natuurlijk dat GKN ofwel af wil van de Belgen ofwel er stevig in investeert. Sabca leidt al jaren een kwijnend bestaan op de Brusselse beurs met een liquiditeit van amper 3,15 procent. De voorbije kwarteeuw heeft het bedrijf nooit een beroep gedaan op de aandeelhouder om zijn kapitaal te versterken.

Het aandeel kreeg maandag om 11u30 een koers mee van 33,00 euro (-2,6%). Het aandeel is erg volatiel, maar kende na zijn piek van 44,05 euro in maart vorig jaar een zware correctie tot 30,00 euro in juni 2015. Sabca moest begin dit jaar slechte cijfers over 2014 opbiechten wegens extra kosten in bepaalde programma's als de A400M. De voorbije drie weken won het dus wel opnieuw meer dan tien procent. De groep telt een 1.000-tal personeelsleden, het gros daarvan in Haren.

'De overname is voor Fokker een grote stap in de wereld van de luchtvaartindustrie.' Hij waagde zich niet aan concrete uitspraken over de gevolgen voor de werkgelegenheid. Hij wees daarbij andermaal op de groei waar Fokker met steun van GKN voor staat.

'Perfect match'

Ook Kevin Cummings, de topman van de luchtvaartdivisie van GKN, sprak van een overname waarbij Fokker wordt gezien als de perfecte match, gelet op de overlap tussen de bedrijven. 'Kostenreductie is niet de reden voor de transactie', benadrukte Cummings. Hij voegde eraan toe dat GKN bereid is extra te investeren om de huidige programma's van Fokker te versnellen.

Fokker telt bijna 5.000 medewerkers. Het bedrijf heeft vestigingen in Europa, Noord-Amerika en Azië. Vorig jaar behaalde het concern een omzet van 758 miljoen euro (762 miljoen in 2013), goed voor een operationele winst (ebit) van 53 miljoen euro (47 miljoen in 2013).

De groep is gespecialiseerd in het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van lichtgewicht vliegtuigonderdelen, bekabeling en landingsgestellen, goed voor twee derde van de omzet (561 miljoen). Ook zorgt het bedrijf voor onderhoud, reparatie en logistieke diensten bij luchtvaartmaatschappijen (201 miljoen).

Sinds het faillissement van Fokker Aircraft in 1996 bouwt de groep geen eigen vliegtuigen meer. Verschillende pogingen van onder meer Jaap Rosen Jacobsen, de voormalige eigenaar van VLM Airlines, om weer Fokkers te gaan bouwen, mislukten. De stichter van Fokker was de Nederlander Anthony Fokker, die zijn eerste toestellen wel in Duitsland bouwde.

GKN is een stuk groter en is naast de luchtvaart ook actief in bijvoorbeeld de auto-industrie (aandrijfsystemen, koppelingen, diensten). Het bedrijf heeft fabrieken in meer dan dertig landen, meer dan 12.000 werknemers en behaalde vorig jaar een omzet van 3,1 miljard euro.

De afronding van de overname wordt verwacht in het vierde kwartaal van 2015. Zo moeten bijvoorbeeld nog mededingingsautoriteiten in Europa en de Verenigde Staten hun goedkeuring geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud