Fondsen staan te dringen voor ADB

©Goos van der Veen/Hollandse Hoog

De verkoop van de Zaventemse specialist in luchthavenverlichting ADB trekt tal van investeringsfondsen aan. De lijst van geïnteresseerden leest als een who’s who van de private-equitysector.

Bij het grote publiek is ADB geen bekende naam. Het Zaventemse bedrijf, opgericht in 1920, legde zich aanvankelijk toe op de verlichting van laboratoria en theaters. In 1947 kwam daar de luchtvaartsector bij. Geleidelijk aan werd dat de focus van ADB. In die niche is het de absolute wereldleider.

Het bedrijf zit sinds twee jaar in handen van de private-equitygroep Montagu. Daarvoor was de in België gevestigde specialist in luchthavenverlichting 22 jaar lang een onderdeel van het conglomeraat Siemens. ADB maakt zich nu op voor een nieuwe eigenaar, want Montagu Private Equity mandateerde enkele maanden geleden de zakenbank Rothschild om een koper te vinden voor de Zaventemse groep.

Rush

De kans is groot dat de overnemer een ander investeringsfonds wordt, want meerdere bronnen stellen dat er een echte rush is op het dossier vanwege die financiële spelers. De namen die circuleren zijn niet de minste: PAI, Sagard, Eurazeo en AXA Private Equity, maar ook AAC, 3i, NPM Capital, Charterhouse en zelfs de Amerikaanse reus Blackstone.

Sommige van die fondsen zijn al in België actief: zo is NPM Capital aandeelhouder van Dujardin Foods, zit AAC in het kapitaal van Desotec (actieve kool) en is Sagard samen met Ergon (groep Frère) aan het roer bij Aliplast. 3i heeft dan weer een participatie in Aviapartner en AXA PE stapte na diens overname door het investeringsfonds Apollo mee in het kapitaal van de chemiegroep Taminco. Dat Blackstone in het rijtje opduikt, is opmerkelijk, want de ‘beperkte’ omvang van de deal - wellicht enkele honderden miljoen euro - is wat aan de kleine kant voor de omvangrijke New Yorkse groep.

Dubbel fenomeen

Dat zoveel private-equitygroepen op het dossier afkomen is te wijten aan een dubbel fenomeen: de groepen die nog over middelen beschikken in hun oudere, bestaande fondsen, moeten dat geld aan het werk zetten. Anders moeten ze het niet geïnvesteerde geld terugbetalen aan hun aandeelhouders en riskeren ze beheercommissies mis te lopen. Nieuwe fondsen zitten dan weer op een berg geld dat zijn weg naar bedrijven moet vinden.

Volgens ingewijden zou Montagu Private Equity mikken op een verkoopprijs van meer dan tien keer de operationele kasstroom (ebitda). Die bedraagt naar verluidt tussen 20 en 25 miljoen euro. ‘De banken zouden klaar staan met leningen die overeenkomen met 5,5 keer de ebitda’, zegt een sectorkenner. Dat geld zou dienen om  een deel van de transactie te financieren. Traditioneel leggen private-equitygroepen bij een met schulden gefinancierde overname (LBO) daarbovenop het andere deel van het overnamebedrag uit eigen zak op tafel.

Waarnemers stellen dat de overname niet op heel korte termijn beklonken zal worden, want het verkoopproces zit nog niet in de fase waarin de geïnteresseerde partijen al een bindend bod moeten indienen.

ADB - genoemd naar zijn stichter Adrien De Backer - verlicht de landingsbanen van 2.000 luchthavens in 190 landen. In Zaventem werken 180 mensen voor het bedrijf, de hele groep telt er ruim twee keer zoveel. ADB heeft ook een productiesite in het Amerikaanse Columbus (Ohio).

De jongste jaren waren er in de sector twee belangrijke groeipolen: Azië en de overschakeling naar led-technologie. Die laatste evolutie is in zekere zin ook kannibaliserend, want die technologie is duurzamer. En dus moeten de betrokken producten minder vaak vervangen worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud