Frankrijk neemt vliegtuig Ryanair in beslag

Een Boeing 737-800 van Ryanair moet in Bordeaux aan de grond blijven. ©REUTERS

Op de luchthaven van Bordeaux is een toestel van Ryanair in beslag genomen. De Franse overheid wou zo druk uitoefenen om zijn subsidies terug te krijgen. Ryanair heeft intussen betaald.

Het vliegtuig van Ryanair, een Boeing 737-800, stond donderdagavond klaar op de tarmac om van Bordeaux naar Londen te vliegen met 149 passagiers, maar de Franse overheid liet het toestel aan de grond houden.

Frankrijk, of meer specifiek de regio Charente, heeft in 2008 en 2009 een miljoen euro financiële steun aan Ryanair gegeven, maar die subsidies werden naderhand als onrechtmatig beoordeeld door de Europese Commissie. De Franse overheid probeerde daarop tevergeefs 525.000 euro, of ongeveer de helft, terug te vorderen.

Het gaat concreet om een subsidie om een lijndienst tussen Londen en Angoulême aan te houden.

Ryanair gaf geen gehoor aan de brieven en aanmaningen. Vandaar dat Frankrijk als enige uitweg om druk uit te oefenen op Ryanair nog de inbeslagname zag. Ryanair heeft deze namiddag uiteindelijk betaald, zo meldt de Franse krant Le Progrès.

Frankrijk is niet het enige land dat subsidies toekende aan Ryanair in de voorbije jaren. Veel regio's en landen gaven financiële steun aan de luchtvaartmaatcshappij om vluchten te halen naar kleinere, regionale luchthavens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect