Geen doorstart mogelijk bij Swissport: 1.500 ontslagen

©EPA

De curatoren van Swissport willen geen doorstart maken. Daardoor krijgen alle 1.500 werknemers van de failliete bagageafhandelaar hun ontslagbrief.

Er is geen doorstart mogelijk bij de failliete afhandelaar Swissport Belgium. Dat hebben de curatoren woensdag aan de vakbonden meegedeeld, meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront. Alle 1.469 werknemers van de grondafhandelings- en de reinigingsdienst worden ontslagen. Volgens de vakbonden heeft Swissport geen geld meer in kas en is er geen kandidaat-overnemer, waardoor de curatoren wettelijk geen doorstart mogen maken.

De curatoren bevestigden het bericht woensdagavond. Ze wijzen erop dat de cashreserves van Swissport Belgium ontoereikend zijn om de kosten van een voortzetting van de activiteiten in afwachting van een mogelijke overnemer te dekken. Daardoor moeten ze de activiteiten onmiddellijk staken. 'Dit neemt niet weg dat indien er zich vooralsnog een ernstige kandidaat-overnemer kenbaar maakt de curatoren al het mogelijke zullen doen om een succesvolle overdracht van de activa te realiseren', zeggen de curatoren.

De vakbonden reageren woest op de ontslagen. 'Dit is een schande', zegt Hans Elsen van de christelijke vakbond ACV. 'Het management van Swissport heeft zijn verantwoordelijkheid niet genomen door het bedrijf failliet te laten gaan, in plaats van te kiezen voor bescherming tegen de schuldeisers of een herstructurering. En de politiek en de luchthavenuitbater doen geen moeite.'

Brussels Airport

Intussen is mogelijk wel een tijdelijke oplossing gevonden voor Brussels Airport, waar Swissport meer dan de helft van de vluchten afhandelt. Aanvankelijk hoopte Aviapartner, het enige andere bedrijf met een licentie voor de afhandeling van passagiersvliegtuigen in Zaventem, de hele business van Swissport over te nemen. 

Door het faillissement van Swissport zijn deze week in Zaventem heel wat vluchten geannuleerd.

Maar de federale overheidsdienst Mobiliteit heeft de twee huidige afhandelaars van vrachtvliegtuigen, Swissport Cargo en Dnata uit de Emiraten, woensdag de toelating gegeven de komende twee weken passagiersvliegtuigen af te handelen. Dat bevestigt woordvoerder Thomas De Spiegelaere. Volgens de woordvoerder kan de luchthavenuitbater tijdelijk een derde speler aanstellen om de diensten te verzekeren als een van de twee licentiehouders daar niet toe in staat is.

Vluchten geannuleerd

Brussels Airport benadrukt dat er nog geen definitieve oplossing is, maar kan Dnata of Swissport Cargo, dat niet in het faillissement betrokken is, vragen de vroegere klanten van Swissport te depanneren. Dat zou tot de vreemde situatie kunnen leiden dat Swissport Cargo de activiteiten van Swissport Belgium voortzet. De aanwijzing van een extra afhandelaar was noodzakelijk omdat wettelijk altijd twee bagageafhandelaars actief moeten zijn in Zaventem.

Door het faillissement van Swissport zijn deze week in Zaventem heel wat vluchten geannuleerd. Ten laatste volgende week moet een bedrijf paraat staan om koffers te verslepen voor Brussels Airlines, de belangrijkste klant van Swissport. Volgende maandag herstart de Belgische luchtvaartmaatschappij zijn activiteiten. Het bedrijf heeft nog niet beslist wie de handling van de eerste vluchten zal uitvoeren, zegt een woordvoerster.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud