Geplaagd Boeing zet sterke cijfers neer

CEO Jim McNerney van Boeing (r) hier in gesprek met Bob McDonald, CEO van Procter & Gamble - foto Andrew Harrer ©Bloomberg

Boeing verwacht voorlopig geen zware financiële impact op de resultaten van 2013 door de problemen met zijn B787 'Dreamliner'. Het voorbije jaar boekte 's werelds grootste vliegtuigbouwer zowel betere omzetcijfers als meer winst.

De courante jaarwinst per aandeel van 5,88 dollar voor Boeing lag duidelijk boven de marktverwachting van 5,01 dollar.

'Sterke operationele prestaties in het vierde kwartaal waren de kers op de taart van een jaar van significante groei en solide productie, met als gevolg meer winst en kasstroom', aldus CEO en voorzitter Jim McNerney. 'Boeing was vorig jaar de marktleider zowel in leveringen als in nieuwe bestellingen'.

Het jongste kwartaal noteerde Boeing een omzetstijging met 14 procent tot 22,3 miljard dollar en een daling van de winst per aandeel van 1,32 naar 1,28 dollar. In die periode werden 165 vliegtuigen geleverd (+29%). Over het volledige boekjaar leverde dat een omzet op van 81,70 miljard (+19%) en een bedrijfsresultaat van 6,31 miljard (+8%); 601 toestellen gingen de deur uit (+26%).

Paradepaardje

Tot daar het goede nieuws. Sinds twee weken staan alle B787's aan de grond, de 'Dreamliner' was tot nog toe het paradepaardje van de vliegtuigbouwer maar na verschillende incidenten waarbij lithiumbatterijen wegsmolten of oververhit raakten, beslisten de Europese, Aziatische en Amerikaanse overheden het vliegtuig aan de grond te houden. Sinsdien wordt intensief gezocht naar de oorzaken van de problemen.

Ondanks de 'grounding' van de 50 787's die al geleverd waren, is Boeing voorlopig niet van plan met de productie te stoppen, zo meldt de constructeur. De (nieuwe) leveringen zijn evenwel opgeschort totdat de FAA, de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten, de 'Dreamliner' weer groen licht geven. Toch verwacht de groep voorlopig geen 'significante' impact op zijn financiële cijfers voor 2013.

De beter dan verwachte jaar- en kwartaalcijfers, in combinatie met het vooruitzicht dat de financiële impact van de 787-moeilijkheden beperkt zal blijven, verklaren allicht de opwaartse beweging van het aandeel in de handel voor beurs. Voor dit jaar verwacht de groep een omzet tussen 82 en 85 miljard dollar en een winst van 5 à 5,20 dollar per aandeel.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud