Advertentie
opmerkelijk

'Gouden handdruk van 36,8 miljoen euro voor Airbus-topman'

Airbus-topman Tom Enders. ©AFP

Tom Enders krijgt vooral een forse pensioenvergoeding.

Tom Enders, de Duitse CEO van de Europese vliegtuigbouwer Airbus, heeft op 10 april bij zijn vertrek recht op een gouden handdruk van 36,8 miljoen euro. Dat berekende het gespecialiseerde onderzoeksbureau Proxinvest.

De raming van Proxinvest kwam dinsdag naar buiten via de Franse krant Le Monde. Airbus zelf bevestigt in een reactie de 'coherentie' van de 'theoretische berekeningen' voor zijn pensioenvergoeding. Die maakt met 26,3 miljoen euro het leeuwendeel uit van zijn vertrekpremie. Voorts gaat het om een aandelenpakket van 7,3 miljoen euro en 3,2 miljoen voor een niet-concurrentiebeding dat loopt gedurende een jaar.

De aandeelhouders van Airbus hoeven zich niet uit te spreken over de regeling. Die zal mogelijk kwaad bloed zetten in Frankrijk: Airbus is deels Frans en bij onze zuiderburen protesteren de gele hesjes onder meer tegen het verlies van koopkracht en tegen inkomensongelijkheid.

Bovendien reed Enders, die sinds 2012 aan de leiding staat van de Boeing-concurrent, geen vlekkeloos parcours. Begin dit jaar diende het bedrijf de productie van de A380 stop te zetten bij gebrek aan bestellingen. Onlangs kon het wel een reuzenorder van 300 vliegtuigen afsluiten met China.

Tom Enders wordt opgevolgd door Guillaume Faury, de topman van de divisie commerciƫle luchtvaart van het concern.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud