Helikoptergroep NHV verdubbelt in omvang

Foto RV ©rv

Het Oostendse Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) neemt zijn Noorse sectorgenoot Blueway over en wordt zo dubbel zo groot.

De nieuwe helikoptergroep, die vooral vluchten uitvoert voor de olie- & gassector, zal een omzet draaien van 210 miljoen euro, met 650 medewerkers en een vloot van 59 helikopters. De bestaande aandeelhouders van NHV, de private equitygroep Ardian en Eric Van Hal nemen de aandelen in Blueway over van Reiten&Co Capital Partners en Helicopter Transportation Group. Beide bedrijven deelden al loodsen en onderhoud op hun basissen in het Nederlandse Den Helder en het Britse Norwich.

Over de prijs wil CEO Eric Van Hal niets kwijt. Hoe de financiering precies in elkaar zit, ligt nog niet vast. 'Maar het zal alleszins niet zijn met veel schulden. Die willen we gebruiken voor vlootuitbreiding. Bovendien zat deze overname al in de plannen toen het Franse Ardian instapte.'

De voormalige private equity-groep van Axa nam eind vorig jaar driekwart van de aandelen over van het durfkapitaalfonds Fin.co van de familie Plouvier en van de initiële geldschieter Wiliam Wilford (Atab). Enkel Ardian en Van Hal zelf zijn momenteel aandeelhouder.

Kerncijfers NHV/Blueway

  • 210 miljoen jaaromzet
  • 650 medewerkers
  • 59 helikopters

Beide bedrijven zijn mooi complementair', legt Van Hal uit. 'Eindelijk zullen we een volledige dekking hebben van het hele Noordzee-gebied van België, Nederland en UK, waar beide bedrijven al aanwezig waren, tot Denemarken en Noorwegen, waar Blueway van oudsher zit. Blueway heeft bovendien helikopters die gemiddeld groter zijn dan die van NHV. Door de verdubbeling in omvang zullen we ook kunnen optornen tegen onze grote Amerikaanse concurrent die op de Noorse boorplatformen nogal wat contracten afsnoepte.'

Behalve zijn huidige 33 helikopters (waarvan 23 in eigendom) heeft Blueway nog een order lopen voor drie nieuwe helikopters. NHV heeft er nog 19 in bestelling, bovenop de 26 die er al vliegen. Eens die geleverd zou het totale park 81 toestellen omvatten. 

Blueway draait echter met minder helikopters en een lagere bezetting (277 mensen vs 360 bij NHV) een omzet van 120 miljoen euro (tov 90 miljoen voor NHV). Vanwaar de tegenstelling? Van Hal: 'Wij zijn sterker aanwezig in de search&rescue en het overbrengen van loodsen naar schepen. Daarvoor moet je een 24-uursservice verlenen, wat meer mensen vergt. Bovendien heeft Blueway grotere helikopters, waarvoor je ook maar even veel piloten nodig hebt als voor onze kleinere toestellen, maar waar je wel duurdere opdrachten mee kan uitvoeren.'

NHV - DE VOORGESCHIEDENIS

NHV werd in 1997 opgericht door Seaking-piloot Jef De Kinder van de luchtmachtbasis in Koksijde en ondernemer Eric Van Hal. Maar het prille bedrijf was aanvankelijk geen sant in eigen land. Het verdiende zijn eerste sporen in het transport van loodsen naar schepen voor de Nederlandse overheid. Later kwamen daar medische vluchten bij voor Noord-Franse ziekenhuizen.

De echte doorbraak kwam er later vluchten naar olieplatformen van onder meer Shell en Chevron in Algerije, Ghana en Ivoorkust. Vandaag is de olie&gas-sector goed voor 85 procent van de opdrachten van NHV.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud