Hoofdaandeelhouder Air Antwerp in financiële problemen

Air Antwerp legt zijn vluchten tot eind mei stil. ©Photo News

Hoewel hoofdaandeelhouder CityJet bescherming tegen zijn schuldeisers zoekt, maakt de nieuwe luchtvaartmaatschappij Air Antwerp zich geen zorgen over de toekomst.

De Ierse maatschappij CityJet heeft vorige week bescherming tegen zijn schuldeisers aangevraagd en gekregen voor de rechtbank in Ierland. Dat meldden lokale media. Het bedrijf zet de stap nu zijn vloot door de coronacrisis grotendeels aan de grond staat. Het bedrijf maakt al twee jaar op rij fors verlies en heeft volgens de Irish Times 500 miljoen euro schulden, maar rekent op een wederopstanding.

CityJet, dat vluchten uitvoert voor andere bedrijven, heeft ook 75 procent van Air Antwerp in handen. Die luchtvaartmaatschappij vliegt sinds september van Antwerpen naar London City. Toch verwacht Johan Maertens, CEO van de jonge luchtvaartmaatschappij, geen impact van de problemen bij zijn hoofdaandeelhouder.

Dit is niet abnormaal als je ziet wat er allemaal gebeurt in de luchtvaart.
Johan Maertens
CEO Air Antwerp

'CityJet herstructureert zijn schulden', zegt Maertens. 'Die procedure duurt 70 à 100 dagen en de verwachting is dat CityJet daar uitkomt. Dit is niet abnormaal als je ziet wat er allemaal gebeurt in de luchtvaart. We maken ons geen zorgen.'

Lockdown

Voorlopig schort Air Antwerp alle vluchten tot 31 mei op. Dat is vier weken langer dan de maatschappij eerder had gemeld. De minder drukke middagvluchten worden geschrapt tot 21 juni. 'De lockdown in het Verenigd Koninkrijk duurt zeker tot 11 mei. Ik hoop dat de vraag vanaf juni weer zal oppikken', zegt Maertens.

Ook de andere aandeelhouder van Air Antwerp, KLM, gaat door woelige tijden. KLM heeft een kwart van de Antwerpse luchtvaartmaatschappij in handen, maar is operationeel veel meer betrokken dan CityJet.

KLM praat met de Nederlandse en Franse overheid over een steunpakket om Air France-KLM door de coronacrisis te loodsen. Het Nederlandse bedrijf oogstte vorige week veel kritiek toen bleek dat de algemene vergadering zich over een verhoging van de bonus voor topman Pieter Elbers moest buigen. Na het protest schrapte KLM het punt van de agenda.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud