Ierse dans en vakbondsactie bij start Ryanair

Michael O'Leary van Ryanair bij de presentatie van het aanbod vanaf Zaventem. (foto photonews) ©Photo News

Ryanair vierde donderdag de start van zijn vluchten van op Brussels Airport met Ierse dans, de vakbonden 'verwelkomen' de Ierse budgetvlieger met een actie die ook de passagiers aanspreekt.

De eerste Ryanair-vluchten vanaf de luchthaven van Zaventem zijn een feit. Ryanair heeft met Zaventem voortaan een tweede Belgische basis, met vier vliegtuigen en tien routes, goed voor bijna 200 vluchten per week. De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij mikt in het eerste jaar op 1,5 miljoen passagiers via Brussels Airport. Dat zou 1.500 banen opleveren. De tien nieuwe bestemmingen zijn Alicante, Barcelona, Ibiza (vanaf de zomer), Lissabon, Malaga, Palma, Porto, Rome, Valencia en Venetië. 

De komst van Ryanair stemt echter niet iedereen even gelukkig. De vakbonden van de luchthaven verwelkomen Ryanair, zoals aangekondigd, met een betoging voor 'het laten respecteren van de Belgische sociale wetgeving en arbeidswetgeving'. Volgens de bonden namen ruim 300 vakbondsleden deel aan de betoging, de politie houdt het op ruim 200.

'We willen met onze actie de reiziger sensibiliseren over de goedkope vliegtickets en een duidelijk signaal geven naar alle werkgevers in de luchthavenregio. We dringen er ten stelligste op aan de bestaande arbeidswetten, sectorcao's en bedrijfscao's toe te passen en de veiligheid voor hun werknemers als topprioriteit te zien', klinkt het bij de bonden.

De bonden benadrukken niet tegen concurrentie te zijn, 'maar wel tegen valse concurrentie'. 'Het Belgisch arbeidsrecht moet door ieder bedrijf toegepast worden en de wettelijke Belgische socialezekerheidsbijdragen betaald worden', wijzen ze Ryanair met de vinger.

'Het is vandaag ook 17 jaar geleden dat de sluiting van Renault Vilvoorde bekendgemaakt werd', zegt Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC-NVK. 'Na Renault volgden onder andere Sabena en DHL. En ook vandaag is het op de luchthaven niet rustig met een staking bij LSG Sky Chefs Brussels International. Gisteren hoorden we over Heinz in Turnhout.' Uit solidariteit met die getroffen werknemers hielden de bonden voor hun betoging een minuut stilte.

Brussels Airlines

Het valt nog af te wachten in welke mate Brussels Airlines gaat lijden onder de komst van Ryanair naar zijn thuisbasis. Brussels Airlines reageerde met een verbreding van zijn aanbod en poogt vandaag enige tegenwind te geven bij de media-aandacht voor de start van de Ierse lagekostenmaatschappij. Brussels Airlines zet in de verf dat het de Rode Duivels naar het WK voetbal in Brazilië gaat transporteren.

Today marks the day that we become the official airline of the @BelRedDevils! #SN2014— Brussels Airlines (@FlyingBrussels) 27 februari 2014

Op de vluchten van de spelers van de nationale voetbalploeg naar Brazilië en terug zijn 150 plaatsen beschikbaar voor supporters. De verkoop van het pakket met vliegtickets en tickets voor de wedstrijden is nog niet gestart.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud