Advertentie

JetBlue wikt trans-Atlantische vlucht naar Zaventem

©REUTERS

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue mengt zich in de strijd om het vliegverkeer tussen de VS en Europa. De eerste Europese bestemming wordt Londen. Daarna overweegt de Amerikaanse prijsvechter verbindingen met Brussel, Amsterdam en Parijs.

Na maanden van speculatie bevestigde JetBlue woensdagavond wat iedereen al vermoedde. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij maakt zich klaar om zich op de begeerde, maar zeer concurrentiële trans-Atlantische markt te storten, met meerdere dagelijkse vluchten vanuit New York en Boston naar Londen vanaf 2021.

Hoe hard de concurrentie op die lijnen is, bleek recentelijk nog met het kapseizen van WOW Air en de teruggeschroefde ambities van Norwegian Air. JetBlue neemt het ook op tegen gevestigde partnerschappen, zoals British Airways-American Airlines en Virgin Atlantic-Delta.

De grote maatschappijen zeggen dat er nog nooit zoveel concurrentie was, maar de kleinere hebben het nooit zo moeilijk gehad om toegang te krijgen.
Joanna Geraghty
Topvrouw JetBlue

Maar topvrouw Joanna Geraghty ziet, zeker in het segment van de zakenreizigers, ruimte voor scherper geprijsde vluchten dan vandaag gangbaar is. 'Twintig jaar geleden bedachten de stichters van JetBlue een eenvoudige formule om een nieuwe markt te kiezen. Die moest overprijsd of onderbediend zijn, of beide.'

Na Londen ziet ze ruimte voor nog andere trans-Atlantische verbindingen, waarbij Brussel, Amsterdam en Parijs in het vizier komen.

Slag om Heathrow

Dat is evenwel nog niet voor meteen, want eerst moet JetBlue uitmaken op welke Londense luchthaven het zal vliegen. Dat zal onder meer afhangen van de beschikbare slots op Heathrow, waarvoor het bikkelen is.

'De grote maatschappijen zeggen dat er nog nooit zoveel concurrentie was, maar de kleinere hebben het nooit zo moeilijk gehad om toegang te krijgen', zegt Geraghty daarover. 'Het is tijd voor toezichthouders in zowel de VS als in Europa om voorwaarden te creëren waarbij kleinere maatschappijen en nieuwkomers kunnen bloeien, in de plaats van de gigamaatschappijen nog groter te laten worden door joint ventures.

JetBlue, de zesde luchtvaartmaatschappij van de VS, zal voor zijn trans-Atlantische ambities een bestaande bestelling van 13 Airbus-toestellen type A321 laten omzetten naar de LR-variant (long range).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud