KLM gaat vliegen op oud frituurvet

©ANP

KLM investeert in een nieuwe fabriek die duurzame kerosine op basis van oud frituurvet zal produceren. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij wordt de belangrijkste afnemer.

KLM doet de investering samen met het Nederlandse bedrijf SkyNRG, dat de fabriek uitbaat. De luchtvaartmaatschappij verplicht zich de eerste tien jaar dat de fabriek produceert zeker driekwart van de duurzame kerosine af te nemen.

De totale investering in de fabriek bedraagt circa 260 miljoen euro. KLM draagt ongeveer een derde bij van de kosten voor de plannings- en vergunningsfase, die in totaal zo'n 10 miljoen euro kost.

Synthetische kerosine

De fabriek, die in Delfzijl komt en in 2022 operatief moet zijn, gaat kerosine produceren op basis van oud frituurvet en andere plantaardige restolie uit de industrie. Die worden met groene waterstof verwerkt tot synthetische kerosine.

De kerosine is goed voor een CO2-reductie van 85 procent ten opzichte van fossiele kerosine. Ook neemt de uitstoot van fijnstof met circa 90 procent af en wordt geen zwavel uitgestoten.

Bij het productieproces ontstaat bovendien duurzaam propaan als restproduct. Die wordt afgenomen door de energieleverancier SHV Energy.

2 procent

Volgens KLM-topman Pieter Elbers haalde KLM tot nu toe biokerosine uit de Verenigde Staten. 'Maar dat was goed voor een verwaarloosbaar aandeel van ons verbruik. Wat we van deze fabriek gaan afnemen is ongeveer 2 procent van wat we jaarlijks verbruiken.'

De 75.000 ton duurzame kerosine die KLM jaarlijks afneemt, is volgens Elbers goed voor 1.000 vluchten van Schiphol naar Rio de Janeiro en terug.

Duurzame brandstof is wel duurder dan gewone kerosine. Maar door subsidies gaat de prijs omlaag en bovendien zijn er geen prijsschommelingen zoals bij fossiele brandstoffen. 'CO2 uitstoten kost ook geld. Dat besparen we nu', aldus Elbers.

'Dit is een belangrijke stap voor de verduurzaming van de luchtvaart en biedt mooi, nieuw perspectief voor de luchtvaart', reageert de Nederlandse minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Volgens haar zet Nederland met deze fabriek internationaal de toon.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud