KLM ontsnapt nipt aan faillissement

©Photo News

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft een akkoord met de vakbonden bereikt over een fors besparingsplan. Dat maakt de weg vrij voor meer dan 3 miljard euro overheidssteun.

KLM staat een stap dichter bij de redding. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft donderdag met de vakbonden van zowel de piloten als het cabine- en grondpersoneel een akkoord bereikt over forse besparingen.

Het akkoord kwam net op tijd. Ten laatste donderdag moest KLM bij de Nederlandse regering een pakket besparingsplannen indienen. Het herstelplan was een voorwaarde voor de 3,4 miljard euro aan steun die de overheid in de vorm van leningen en kredietgaranties beloofde aan KLM.

Deadline

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA), die het besparingsplan nog moet goedkeuren, benadrukte de deadline donderdagochtend nog. Als het personeel niet zou instemmen met loonoffers en ontslagen, was het faillissement volgens de minister de enige andere optie.

Drie uur voor de deadline was het plan rond. KLM kwam met de vakbonden overeen dat een deel van het personeel in sommige gevallen tot 20 procent moet inleveren. Vooral de goed betaalde piloten moesten inbinden. Minister Hoekstra eiste namelijk dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen.

De luchtvaartmaatschappij moet ook duizenden personeelsleden ontslaan. In juli sprak KLM over 4.500 tot 5.000 van de circa 33.000 banen die zullen verdwijnen.

Air France

Net als Brussels Airlines, dat 290 miljoen euro staatssteun kreeg, lijdt KLM zwaar onder de coronapandemie, die het vliegverkeer deed instorten. In september vloog KLM in Europa op 57 procent van de capaciteit van vorig jaar. Het plan om het aantal vluchten binnen Europa op te drijven werd afgeblazen door de vele negatieve reisadviezen.

Het Financieele Dagblad verwacht dat de moedermaatschappij Air France-KLM boven op de toegezegde miljardensteun op termijn ook nood zal hebben aan een kapitaalversterking. Achter de schermen voert Hoekstra daarover al gesprekken met zijn Franse collega Bruno Le Maire. Nederland en Frankrijk zijn de belangrijkste aandeelhouders in de luchtvaartgroep. De Franse regering verleende Air France-KLM, dat in de eerste jaarhelft 4,4 miljard euro verlies boekte, enkele maanden geleden al 7 miljard euro steun.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud