Koers Air France-KLM onderuit na vertrek topman

©REUTERS

De Franse regering is niet bereid extra geld te pompen in de slabakkende luchtvaartmaatschappij.

Air France-KLM   opende op Euronext Parijs en Amsterdam 13 procent lager. De markt reageert nerveus op het opstappen van topman Jean-Marc Janaillac vrijdag na beurstijd.

Daarbovenop stelt Parijs in duidelijke termen dat het de slabakkende luchtvaartmaatschappij niet ter hulp zal schieten als ze in zwaar weer terechtkomt. 'Het concern moet inspanningen leveren om op hetzelfde concurrerende niveau als (Brussels Airlines-moeder) Lufthansa en co. te komen. Gebeurt dat niet, dan is de toekomst van de luchtvaartcombinatie in gevaar en loopt die zelfs het risico te verdwijnen', zegt de Franse minister van Financiën en Economie Bruno Le Maire.

Ook in dat laatste geval zal de Franse overheid het concern niet redden. 'Een herkapitalisatie kost de Fransen geld. En ik neem geen geld van de Fransen om dat in een bedrijf te stoppen dat niet op het gewenste niveau competitief is', aldus de minister in een radio-interview.

Le Maire reageert met zijn verklaringen op de stakingen bij Air France. De werknemers van de maatschappij vinden dat ze al tijden te weinig geld krijgen en willen een loonsverhoging van 5 procent in één keer. 'De eisen die de bonden stellen, zijn ongerechtvaardigd. De werknemers moeten hun verantwoordelijkheid nemen', aldus de minister.

De stakingen bij Air France-KLM leiden al weken tot afgelaste vluchten. Ze wegen ook zwaar op de financiële resultaten. In het eerste kwartaal vervoerde de luchtvaartmaatschappij veel meer passagiers - 22 miljoen, tegenover 18,5 miljoen begin vorig jaar -, maar slikte ze een bedrijfsverlies van 118 miljoen euro en een nettoverlies van 269 miljoen. Eén jaar voordien eindigden die resultaten respectievelijk 33 en 143 miljoen euro in het rood.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud