Langverwacht sociaal akkoord bij Skeyes goedgekeurd

©BELGA

Het paritair comité bij Skeyes heeft een akkoord bereikt over het erg delicate thema van de planning van de luchtverkeersleiders. Dat kan leiden tot het einde van de maandenlange sociale onrust.

Bij Skeyes, het vroegere Belgocontrol, is woensdag in het paritair comité een akkoord gesloten over het 'planningsmechanisme' voor de luchtverkeersleiders.

De directie heeft een zware toegeving gedaan.
Kurt Callaerts
ACV-Transcom

Met het nieuwe planningsmechanisme wil de directie meer controle verwerven over de uurroosters van de luchtverkeersleiders. De voorbije maanden ging het Belgische luchtruim regelmatig 's nachts dicht bij gebrek aan personeel. 

Zoals verwacht stemde de socialistische bond ACOD voor het akkoord. Maar ook de liberale vakbond VSOA, die een eerder sociaal akkoord in mei nog afschoot, stemde voor. Daardoor haalde de directie vlotter dan verwacht de vereiste tweederdemeerderheid. 

Opvordering

De positieve stemming was te danken aan de schrapping van het meest symbolische dossier rond de verplichte opvordering. In ‘exceptionele omstandigheden’ wilde de directie verkeersleiders ‘op elk moment van de dag en nacht’ telefonisch kunnen oproepen voor een shift.

Maar ondanks de beloofde brutopremie van 1.500 euro vreesden verkeersleiders, die onder zware druk werken, daardoor niets meer te kunnen aanvangen met hun vrije tijd. De directie slikte de regel daarom volledig in. 

ACV-Transcom, de meest kritische vakbond bij Skeyes, onthield zich. 'De directie heeft een zware toegeving gedaan', erkent vakbondsman Kurt Callaerts. 'Maar wij willen dit de komende dagen nog aftoetsen bij onze achterban.'

CEO Johan Decuyper, die al maanden op ramkoers lag met een deel van zijn personeel, toont zich erg tevreden. 'Ik wilde een brede steun voor het akkoord en dat is gelukt. Zelfs het ACV heeft niet tegengestemd', zegt hij aan De Tijd. 'Dit is de eerste belangrijke stap in een nog betere verstandhouding.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud