Advertentie

Laptopverbod op vluchten naar VS op komst

Op vluchten vanuit acht land in Noord-Afrika en het Midden-Oosten geldt als sinds maart een laptopverbod in de cabine. ©AFP

De Europese luchthavens vrezen dat de Verenigde Staten binnen enkele dagen een verbod zullen afkondigen om laptops en tablets als handbagage mee aan boord van transatlantische vluchten te nemen.

Daarvoor waarschuwt de voorzitter van de Europese Luchthavenorganisatie ACI Europe, Olivier Jankovec, in een interne mail waarop het Duitse Wirtschafswoche de hand wist te leggen. De maatregel past in de steeds strengere veiligheidsmaatregelen als gevolg van terreurdreiging. Ook de Europese Commissie zou in de loop van deze of volgende week een laptopverbod voor de burgerluchtvaart kunnen aankondigen.

‘De Europese Commissie verwacht een aandkondiging in de komende dagen; waarschijnlijk in het weekend’, schrijft Jankovec. Het verbod wordt normaal gesproken 72 uur na de aankondiging ervan van kracht. Dat was het geval toen de VS eind maart soortgelijke maatregelen afkondigde voor een reeks landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Groot-Brittannië volgde het Amerikaanse voorbeeld meteen.

Verrast

Het verbod geldt voor 'grote elektronische apparaten' waardoor niet alleen laptops maar ook tablets en dvd-spelers voortaan niet meer als handbagage mogen worden meegenomen aan boord van een transatlantische vlucht. 

Jankovec zegt dat de Europese luchthavens en luchtvaartmaatschappijen ‘verrast, maar niet onvoorbereid zijn.' 

Tegelijkertijd pleit de burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties (ICAO) voor wereldwijd uniforme regels voor het al dan niet toelaten van laptops en tablets als handbagage. 'Verborgen geïmproviseerde explosieven zijn de komende jaren de grootste bedreiging voor de veiligheid van de burgerluchtvaart', stelt de ICAO. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud