Luchthaven Heathrow voert coronataks in

©Photo News

De Londense luchthaven Heathrow gaat vertrekkende passagiers 8,90 pond (11,5 euro) extra in rekening brengen. De nieuwe 'coronataks' is een poging om de kosten te dekken.

Heathrow is zwaar getroffen door de coronapandemie. De luchthaven is afhankelijk van langeafstandsvluchten en die markt is ingestort. De Britse luchtvaartautoriteit staat de extra belasting toe onder een protocol om de kosten te dekken van onder meer bagage- en incheckdiensten. Heathrow laat weten geen winst te maken op zulke activiteiten. De extra belasting geldt in ieder geval voor de rest van het jaar.

Het passagiersvervoer via de grote Londense luchthaven is in 2020 met bijna 73 procent gekelderd tot 22,1 miljoen reizigers. Er werd in het coronajaar een verlies geboekt van 2 miljard pond. In december ging het passagiersvervoer via Heathrow met 83 procent onderuit door de nieuwe lockdowns tegen de nieuwe en zeer besmettelijke Britse variant van het virus.

Heathrow verloor in oktober zijn titel van drukste luchthaven van Europa aan Paris-Charles de Gaulle. Net als de hele toeristische sector hoopt de Londense luchthaven dat er weer meer gereisd zal worden naarmate er meer gevaccineerd is. De Britse premier Boris Johnson zei afgelopen week dat internationale reizen mogelijk vanaf 17 mei weer kunnen.

Pubs en restaurants

De Britse regering werkt inmiddels aan een hulpplan van 5 miljard pond (5,8 miljard euro) voor bedrijven in nood in de handel en de horeca. Dat meldde minister van Financiën Rishi Sunak zondag aan Sky News. Het geld moet naar pubs, restaurants en winkels gaan. Vele zaken hebben immers al meermaals verplicht de deuren moeten sluiten omwille van de coronapandemie.

5 miljard
Hulppakket
De Britse regering werkt aan een hulpplan van omgerekend 5,8 miljard euro voor handels- en horecazaken.

De miljardensteun moet ervoor zorgen dat handelszaken werknemers aan boord houden en facturen kunnen betalen. Een zaak kan een bedrag tot 18.000 pond krijgen. Zowat 650.000 zaken zouden van de maatregel kunnen genieten, zei Sunak. Hij kondigde de plannen reeds aan, voor de formele bekendmaking van de stimulusmaatregelen bij de voorstelling van de begroting komende woensdag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud