Luchthavenreus Aena profiteert van Spaanse groei

De tarmac van Madrid Barajas ©Bloomberg

Aena, de grootste luchthavengroep ter wereld, boekte in 2014 minder nettowinst door uitzonderlijke resultaten, het operationeel resultaat steeg. Vorige maand was zijn beursgang de grootste Spaanse IPO sinds 2007.

Vorig jaar steeg de omzet van Aena met 8 procent tot 3,17 miljard euro. Ook de operationele winst (ebitda) ging hoger tot 1,88 miljard (16,5%). Door het boeken van een aantal uitzonderlijke elementen en lagere belastingen in 2013, daalde de nettowinst wel met 19,8 procent tot 478,7 miljoen euro. Een nettorendement waar ze in veel sectoren nog altijd alleen maar kunnen van dromen.

Het gaat om de eerste publicatie van resultaten door Aena sinds de beursintroductie op 11 februari van dit jaar in Madrid. Toen ging het om de grootste IPO van Europa van het jaar en de grootste in Spanje sinds 2007. Beleggers stortten zich massaal op het aandeel dat aan 58 euro werd verkocht, daarna steeg het snel tot boven 80 euro. Sinds einde februari is de koers nauwelijks veranderd.

In aantal passagiers is Aena de grootste luchthavengroep van de wereld. Vorig jaar waren het er 195,9 miljoen, een stijging met 4,5 procent. Dat is vooral te danken aan een recordaantal toeristen in Spanje. Aena heeft bijna alle Spaanse luchthavens in handen, maar wereldwijd ook participaties of managementcontracten gaande van het Londense Luton tot Colombia.

Aena profiteert ook mee van de heropflakkering van de Spaanse economie die dit jaar met 2,8 procent zou groeien. Een derde van de passagiers en de inkomsten komt uit Spanje. De free float bedraagt 49 procent, 51 procent zit nog in handen van de Spaanse staat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud