Advertentie

Luchtvaartbedrijf Asco gehackt

©Sofie Van Hoof

Asco Zaventem, dat vliegtuigonderdelen maakt, is gehackt. De leverancier van Boeing en Airbus valt twee dagen wereldwijd stil.

Bij Asco in Zaventem, een leverancier van vliegtuigonderdelen, bevestigt hr-directeur Vicky Welvaert dat het bedrijf sinds vrijdag getroffen wordt door een cyberaanval op zijn servers. Hierdoor moest Asco de bedrijfsactiviteiten niet alleen in Zaventem, maar ook in de vestigingen in de VS, Duitsland en Canada stilleggen. 

Wie achter de cyberaanval zit, en wat het doel is, is nog niet duidelijk. Ook is nog niet geweten of er een onderzoek komt van de politie. Volgens VTM Nieuws, dat als eerste melding maakte van de hacking, gaat het wellicht om 'ransomware', waarbij hackers de servers van een bedrijf blokkeren als chantagemiddel om geld los te krijgen.

'We hebben alle in deze materie bevoegde autoriteiten op de hoogte gebracht van deze cyberaanval en externe experten ingeschakeld om het probleem op te lossen. We werken er op dit ogenblik met man en macht aan', verklaarde Welvaert dinsdagnamiddag.

Ze wou zich niet uitspreken over de vraag of het probleem onder controle is of vanaf wanneer de bedrijfsactiviteiten terug opgestart worden.   

Werkloosheidsvergoeding

Alvast tot en met woensdag zijn ongeveer duizend werknemers, zowel arbeiders als bedienden, technisch werkloos in Zaventem door overmacht. Asco heeft een fabriek aan de Leuvensesteenweg.

'Hierdoor vallen ze gedurende die twee dagen terug op een werkloosheidsvergoeding. Als de technische problemen zijn opgelost, willen we met de directie bekijken of zij niet met een supplement over de brug willen komen ter compensatie van het inkomensverlies van de werknemers', zegt vakbondssecretaris Jan Baetens (ACV-CSC Metea).

Het Belgische luchtvaartbedrijf viel vorig jaar in Amerikaanse handen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud