Luchtvaartbedrijf Sabca wordt bijna helemaal Frans

Fokker verkoopt zijn belang in Sabca aan Dassault. ©Photo News

De Nederlandse groep Fokker verkoopt haar belang van 43,57 procent voor 7,5 miljoen euro aan Dassault.

Het aandeelhouderschap bij Sabca , de Waalse fabrikant van vliegtuig- en raketonderdelen die noteert op Euronext Brussel, verandert grondig. De Nederlandse groep Fokker Aerospace, die een belang van 43,57 procent had in het kapitaal, verkoopt al haar Sabca-aandelen aan Dassault Belgique Aviation voor 7,5 miljoen euro.

Dassault  had al een belang van 52,96 procent in Sabca, maar trekt dat nu op tot 96,85 procent. De Franse groep heeft bevestigd dat Sabca op de beurs blijft en dat ze niet van plan is een uitkoopbod te doen, meldt Sabca in een persbericht op zijn website.

Korting

Sabca is zowat het minst vlot verhandelbare aandeel van de Brusselse beurs. Voor de 1.045.662 aandelen ontvangt Fokker, dat eigenlijk in Britse handen is, 7,5 miljoen euro, of 7,17 euro per aandeel. Dat is een korting van bijna 70 procent op de jongste beurskoers waartegen effectief handel was: 23 euro.

Maar omdat het aantal vrij verhandelbare aandelen, de zogenaamde free float, zo laag is en er weinig handel is, geldt die koers niet als richtinggevend voor de waarde van Sabca. De beurswaarde bedraagt 55,2 miljoen euro.

Delisting

Het mag bovendien niet echt verbazen dat Dassault zegt 'op dit ogenblik' geen plannen te koesteren om de minderheidsaandeelhouders uit te kopen en dus Sabca van de beurs te halen. Nochtans zou een delisting tegen 23 euro per aandeel slechts 1,7 miljoen euro kosten.

Sabca heeft vestigingen in Brussel (Haren), Charleroi (Gosselies), Lummen en Marokko en was in 2017 - de cijfers van 2018 zijn er nog niet - goed voor een omzet van 217 miljoen euro. Het grootste stuk komt van onderdelen voor onder meer Airbus-toestellen, maar daarnaast levert de onderneming ook diensten zoals het onderhoud van toestellen van de Belgische luchtmacht.

Eeuweling

Het bedrijf bestaat bijna een eeuw: het werd opgericht in 1920. Het hoort tot het kransje van vier belangrijke Belgische leveranciers aan de luchtvaartsector. De andere zijn Sonaca, Asco en Safran Aero Boosters.

Operationeel draait de groep met verlies: in 2017 was er een tekort van 6,4 miljoen euro, al was er in de eerste helft van 2018 weer winst. Het laatste dividend dateert van 2014 (over het boekjaar 2013). De niet echt goede cijfers verklaren wellicht ook mee de lage verkoopprijs voor het belang van Fokker. Er werken bijna 1.000 mensen bij Sabca.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n