Luchtvaartbedrijven vormen front tegen Skeyes

©Photo News

Brussels Airport, Brussels Airlines en TUI fly trekken samen naar de rechter tegen de luchtverkeersleider Skeyes. Er tekent zich ook een Waals front af.

De drie Belgische luchtvaartspelers eisen via een kort geding 'een ononderbroken dienstverlening van Skeyes, op straffe van dwangsommen', kondigt Brussels Airport dinsdag aan. De pleidooien vinden plaats op 18 juni.

De drie hekelen dat de voorbije maanden het luchtruim minstens een op de drie dagen gedeeltelijk of volledig gesloten was, met zware, ook financiële, gevolgen voor de luchthaven en de maatschappijen.

'We eisen in een gezamenlijke procedure een garantie van Skeyes op de continuïteit van het luchtverkeer in België, zodat de passagiers niet langer het slachtoffer zijn van acties bij de luchtverkeersleider', klinkt het in een persbericht.

Het kort geding werd vorige week ingediend. Dinsdagvoormiddag vond de inleidende zitting plaats. Daar werd beslist dat de pleidooien op 18 juni plaatsvinden, zegt Nathalie Pierard, woordvoerster van Brussels Airport.

De luchthavenuitbater Brussels Airport zal de kortgedingrechter vragen Skeyes een dwangsom op te leggen van 50.000 euro per vlucht die getroffen wordt door een storing bij de luchtverkeersleider.

50.000 euro
Kort geding
De dwangsom die Brussels Airport per getroffen vlucht eist van Skeyes

Ryanair

Het kort geding staat los van het eenzijdig verzoekschrift dat Brussels Airlines vorige week indiende. Daarbij kreeg het de rechter zover om dwangsommen op te leggen aan Skeyes als er nog vluchten vertraging oplopen of geannuleerd worden door storingen bij de luchtverkeersleiding. Die vergoedingen kunnen oplopen tot 20.000 euro per vlucht.

Brussels Airlines heeft intussen een verlenging van die dwangsommen gevraagd. Ze lopen momenteel tot 26 mei om middernacht.

Ook de lowcostmaatschappij Ryanair zou over juridische stappen nadenken.

Waals front

Ook de luchthavens van Charleroi en Luik voeren de druk op Skeyes op. De Waalse luchthavens en Sowaer, het agentschap dat de luchthavens beheert, zullen een eenzijdig verzoekschrift indienen om een ononderbroken dienstverlening van Skeyes te eisen. Als de luchtverkeersleider daarin faalt, willen ze dwangsommen.

'Trop is te veel', vindt Jean-Luc Crucke (MR), de Waalse minister verantwoordelijk voor de Waalse luchthavens. 'Skeyes is geen betrouwbare partner meer.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud