'Luchtvaartsector perst personeel uit'

Vorige week staakten arbeiders van het cateringbedrijf LSG Skychefs. ©Photo News

De vakbonden voeren donderdagvoormiddag actie op Brussels Airport voor meer respect van de sociale- en arbeidswetgeving. Het vliegverkeer zou niet veel of geen hinder ondervinden van de manifestatie, het bereiken of verlaten van de luchthaven zou wel eens lastig kunnen worden.

Aanleiding voor de manifestatie is de komst van lagekostenmaatschappij Ryanair. Het Ierse bedrijf start overmorgen donderdag zijn activiteiten op Zaventem en lanceerde een zware prijzenslag in de concurrentie met de Spaanse budgetvlieger Vueling en uiteraard met de grootste speler op de lokale markt, Brussels Airlines. Alle drie de partijen voerden de voorbije weken opvallende reclamecampagnes.

De vakbonden vrezen dat die felle concurrentie uitgevochten wordt op de kap van het personeel. 'De flexibilisering en de werkdruk nemen toe, het respect voor de werknemers neemt af. De komst van verschillende lowcostluchtvaartmaatschappijen doet de werknemers vrezen dat ze het ergste nog niet hebben gezien', zo stelt het gemeenschappelijk vakbondsfront in een persmededeling.

Om 10u verzamelen de actievoerders aan de terminus van de bussen, onder de vertrekhal. Dan start een betoging 'rond de luchthaven', die eindigt in de terminal waar een 'Fair Ticket' banner zal overhandigd worden aan de directie van de luchthaven, ondertekend door alle afgevaardigden van de in de luchthaven aanwezige bonden', aldus nog de mededeling.

In het pamflet dat de bonden donderdag zullen verspreiden staat dat de werknemers 'letterlijk (sic) en figuurlijk worden uitgeperst. Ziekte en burn-outs zijn schering en inslag. De flexibililteit wordt stilaan onhoudbaar, vaste contracten verdwijnen, interims zijn er bij de vleet'. Maar zelfs met dit alles draaien de meeste bedrijven op de luchthaven met verlies, aldus de werknemersorganisaties.

Naar aanleiding van de komst van Ryanair en de forse expansie van Vueling 'willen we een duidelijk signaal geven', gaat het verder. 'Werknemers mogen niet de dupe worden van de concurrentieslag, de grens van het aanvaardbare is bereikt. Alle werkgevers wordt aangemaand de bestaande arbeidswetten en cao's toe te passen en de veiligheid van de werknemers als topprioriteit te zien'.

Bij cateringbedrijf Gate Gourmet wordt al voor de 9de opeenvolgende dag gestaakt. Het bedrijf werd overgenomen door sectorgenoot LSG Sky Chefs. De werknemers zijn boos omdat zijn minder aantrekkelijke loons- en arbeidsvoorwaarden krijgen van de nieuwe eigenaar. Ze willen dan liever ontslagen worden, maar dan wel een extra krijgen boven hun wettelijke verbrekingsvergoeding.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud