Luchtvaartsector werkt aan eigen betaalsysteem

©Bloomberg

Een eigen online betaalsysteem moet kredietkaartbedrijven overbodig maken bij het boeken van tickets. Dat schrijft Financial Times.

8 miljard dollar per jaar. Zoveel betalen luchtvaartmaatschappijen wereldwijd aan kredietkaartuitgevers als Mastercard of Visa voor het verwerken van de betalingen voor tickets.

Dat geld wil de sector maar wat graag uitsparen. En dus wordt, in samenwerking met Deutsche Bank, gewerkt aan een eigen online betaalsysteem waar niet 1 tot 3 procent van de ticketprijs in andere zakken belandt. Dat schrijft Financial Times.

Dat online betaalsysteem, dat nog geen naam heeft, zou eind dit jaar al gelanceerd worden, met Duitsland als eerste markt. 'Het wordt een industriewijd betaalplatform dat een alternatief moet bieden voor kredietkaarten', zegt Javier Orejas van de International Air Transport Association aan FT.

Europa

Dat soort initiatieven is het rechtstreekse gevolg van nieuwe Europese regulering, die de competitie in het bankwezen wil aanvuren. Via de PSD2-richtlijn is het sinds kort verplicht voor banken om betaalgegevens te delen met derde partijen. Die richtlijn, gecombineerd met nakende realtime betalingen die slechts seconden in beslag zullen nemen, kunnen een heuse revolutie in de financiële wereld te­weeg­bren­gen.

Zulke nieuwe betaalsystemen staan of vallen met de bereidwilligheid van hun klanten om bankgegevens te delen met meer partijen dan vroeger. Maar volgens de luchtvaartsector moet dat lukken, door de kostenbesparing die zo'n systeem met zich mee zou brengen te delen met de consument.

In tegenstelling tot betalingen met kredietkaarten zou een betaling met het sectorsysteem de consument slechts enkele centen kosten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud