Luchtverkeersleider Skeyes krijgt 60 miljoen euro staatssteun

De controletoren van Skeyes. De luchtverkeersleider krijgt 60 miljoen euro toegestopt van de federale overheid. ©BELGA

De federale regering maakt 60 miljoen euro vrij om de gevolgen van de coronacrisis voor luchtverkeersleider Skeyes te verzachten.

Om de economische impact van de coronapandemie wat te verzachten draait de federale overheid opnieuw de geldkraan open. De regering van premier Sophie Wilmès (MR) maakt 60 miljoen euro vrij om de gevolgen van de crisis voor de luchtverkeersleider Skeyes te verzachten.

60 miljoen
staatssteun
Er is een vooruitbetaling van 15 miljoen euro van kosten die ten laste vallen van de federale overheid. Daarnaast krijgt Skeyes een dotatie van 45 miljoen euro.

De federale ministerraad hakte vrijdag de knoop door op voorstel van minister van Mobiliteit François Bellot (MR). 'Zonder het geld zou de werking van Skeyes deze maand al in het gedrang kunnen komen', luidt het.

In de eerste plaats is er een vooruitbetaling van 15 miljoen euro van kosten die ten laste vallen van de federale overheid. Daarnaast krijgt Skeyes een dotatie van 45 miljoen euro, waarvan 20 miljoen terugbetaalbaar is.

Uitgeput

Het geld dient 'om de operationele en financiële duurzaamheid van het overheidsbedrijf in 2020 te waarborgen en de betaling van de bijdrage van de Belgische staat aan het Eurocontrolagentschap te verzekeren'. 'Door de crisis zijn de activiteiten van Skeyes sterk afgenomen, wat tot een aanzienlijk kastekort zal leiden', staat in een persbericht.

100 miljoen
inkomstenverlies
Eerder raakte al bekend dat Skeyes het verlies aan inkomsten door het coronavirus raamt op zeker 100 miljoen euro.

Volgens schattingen raakt de cash van Skeyes in het vierde kwartaal van 2020 uitgeput. 'Vanaf juli 2020 is staatssteun noodzakelijk om de liquiditeit op peil te houden en om de goede werking van het overheidsbedrijf te garanderen', klinkt het nog.

Eerder raakte al bekend dat Skeyes het verlies aan inkomsten door het coronavirus raamt op zeker 100 miljoen euro. Behalve de staatssteun kreeg het bedrijf ook al hulp toegezegd van Eurocontrol, de Europese luchtverkeersleider.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud