Luchtverkeersleiders lanceren petitie voor ontslag Skeyes-CEO

Johan Decuyper wil in oktober een tweede mandaat als CEO van Skeyes krijgen. ©Photo News

De werknemers van Skeyes verzamelen online handtekeningen tegen een verlenging van het mandaat van topman Johan Decuyper.

'Geen nieuw mandaat voor CEO Johan Decuyper', luidt de opmerkelijke titel van een onlinepetitie die sinds 7 juni op de website petitions.net loopt.

Twee dagen eerder had Skeyes-CEO Johan Decuyper duidelijk gemaakt dat hij kandidaat is voor een tweede termijn als topman van de luchtverkeersleider. De voormalige CD&V-kabinetschef, wiens zesjarige mandaat in oktober afloopt, zette de voorbije jaren orde op zaken bij Skeyes, maar oogst door zijn optreden veel kritiek bij een deel van het personeel.

'Halve dictator'

Nadat enkele weken geleden affiches met het opschrift ‘Decuyper buiten!’ aan de controletoren waren opgedoken, schakelen de luchtverkeersleiders hun verzet online een versnelling hoger. ‘Het sociaal conflict zit nog altijd vast’, klinkt het in de begeleidende tekst van de petitie.

Als Johan Decuyper zich als een halve dictator blijft gedragen, zal dat miserie geven.
Petitie luchtverkeersleiders

‘Als hij zich als een halve dictator blijft gedragen, zal dat miserie geven. Bij de andere diensten van Skeyes (zoals techniek en administratie) draait het ook vierkant. Willen de werknemers van Skeyes zo verder doen de volgende zes jaar?’

Intussen hebben 115 mensen de petitie ondertekend. De vraag is hoeveel Skeyes-werknemers nog volgen. In maart ondertekenden 200 van de 265 luchtverkeersleiders een boze brief aan hun CEO.

Dat veel luchtverkeersleiders de publieke petitie met naam tekenen, toont hoe ver ze zich wagen. ‘Tekenen met naam moet normaal een disciplinaire sanctie opleveren’, zegt een bron bij Skeyes. ‘Maar ook hier durft de directie niets te ondernemen, want iedere actie is een provocatie.’

Gilde

De petitie krijgt de steun van veel topfiguren van de niet-erkende Gilde der Luchtverkeersleiders. Zo tekende Mimoun Mokhtar, de ondervoorzitter van de Gilde, als een van de eersten de petitie. Ook Gilde-voorzitter Bjorn Borrey en zijn omstreden voorgangster Maryse Meulemans prijken onder de ondertekenaars. Volgens Borrey komt het initiatief voor de petitie niet van de Gilde. 

115
Skeyes
115 mensen hebben de onlinepetitie tegen Johan Decuyper ondertekend, vaak met naam.

De Gilde zet via de christelijke vakbond ACV enorme druk op Skeyes. Acties van verkeersleiders, die klagen over de hoge werkdruk, verstoren al maanden het luchtruim. De Gilde maakt er amper geheim van na voorganger Jean-Claude Tintin (PS) ook Decuyper weg te willen.

De Gilde acht de CEO verantwoordelijk voor de malaise bij het bedrijf. Decuyper wijt de onrust bij het personeel grotendeels aan de angst voor verandering.  De woordvoerder van Skeyes wilde woensdag niet reageren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud