Lufthansa doekt Turks dochterbedrijf op

Eurowings zal een deel van de vluchten van Sun Express overnemen. ©Friso Gentsch/dpa

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa doekt de Duitse tak op van Sun Express, een joint venture met Turkish Airlines. Daardoor komen 1.200 jobs op de helling te staan.

Lufthansa onderhandelt deze week met de Duitse regering en zijn private aandeelhouders over een reddingsplan dat 9 miljard euro steun zou injecteren. Van het welslagen van die gesprekken hangt ook het lot af van Brussels Airlines, de Belgische dochter van Lufthansa.

Dat Lufthansa intussen niet aarzelt om zijn dochterbedrijven te liquideren, mag blijken uit de beslissing om de stekker te trekken uit Sun Express, de joint venture met Turkish Airlines die vluchten uitvoert tussen Europa en de brede regio rond Turkije.

Alleen de Duitse poot van het bedrijf, die 20 van de 69 vliegtuigen exploiteert, wordt opgedoekt. Sun Express focust voortaan op vluchten tussen Duitstalig Europa en Turkije, en binnen Turkije zelf. Die vluchten zullen worden uitgevoerd door de Turkse tak en door andere maatschappijen, onder meer Lufthansa’s lowcostmaatschappij Eurowings. De andere vluchten worden niet meer uitgevoerd.

Signaal

Sun Express heeft zwaar te lijden gehad onder de coronapandemie. Het opdoeken van de maatschappij geeft ook een signaal aan Brussels Airlines dat Lufthansa bereid is indien nodig dochtermaatschappijen af te stoten.

Het Duitse management rekent voor Brussels Airlines op een sociaal akkoord over besparingen en op staatssteun van de Belgische overheid, maar geen van beide voorwaarden is al vervuld. De onderhandelingen met de vakbonden lopen nog, en de gesprekken met de Belgische overheid liggen stil zolang er geen duidelijkheid is over het lot van de moedergroep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud