'Lufthansa laat Brussels Airlines vallen'

Brussels Airlines noemt de berichten over een nakend bankroet speculatie. ©Photo News

Volgens La Libre Belgique overweegt Lufthansa om Brussels Airlines failliet te laten gaan. Dat zet de sociale onderhandelingen onder hoogspanning.

Lufthansa sluit niet langer uit dat het zijn Belgische dochter Brussels Airlines failliet laat gaan. Dat meldt La Libre Belgique vrijdag op basis van meerdere bronnen. Volgens de krant ontmoet de directie van Brussels Airlines maandag de Lufthansa-top om het toekomstplan van het Belgische bedrijf te bespreken.

Volgens La Libre wil Lufthansa zijn Belgisch filiaal de boeken laten neerleggen als geen sociaal akkoord wordt gesloten tussen de directie en bonden over de geplande herstructurering. Vooral de piloten liggen dwars over het plan, dat 1.000 van de 4.000 jobs zou kosten.

Brussels Airlines noemt het artikel 'pure speculatie'. 'Lufthansa blijft herhalen en bevestigen dat het Brussels Airlines niet laat vallen', benadrukt het bedrijf.

Maar bij het personeel groeit de ongerustheid. 'Dit nieuws zet extra druk op onderhandelingen die, ondanks de moeilijke context, constructief verlopen voor al het personeel: grondpersoneel, cabin crew en piloten', stelt de socialistische bond BBTK in een persbericht. 'Brussels Airlines is de voorbije weken 'al tien keer dood en begraven geweest', zegt Filip Lemberechts van de liberale bond.

Speculatie

De Belgische regering en Lufthansa onderhandelen sinds weken over een reddingspakket van 390 miljoen euro. Maar de gesprekken lopen erg moeilijk. Federaal minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) wil garanties over de werkgelegenheid en de toekomst van de hub in Zaventem. Ook over de sanctie als Lufthansa het akkoord niet respecteert, blijft debat bestaan.

Lufthansa gaat een beslissende week tegemoet. Donderdag moet de algemene vergadering de deal van 9 miljard euro die Lufthansa met de Duitse regering sloot, goedkeuren. Maar de belangrijke minderheidsaandeelhouder en industrieel Heinz Hermann Thiele verzet zich tegen dat reddingspakket.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud