Lufthansa onthoofdt Brussels Airlines

Brussels Airlines schuift alsmaar meer op richting Eurowings en Lufthansa. ©BELGA

Eigenaar Lufthansa zet CEO Bernard Gustin aan de deur, maar spreekt sussende taal voor de toekomst.

De raad van bestuur van SN Airholding, de holding boven Lufthansa-dochter Brussels Airlines, heeft gisteren Bernard Gustin aan de deur gezet. De Belg, die Brussels Airlines de voorbije tien jaar door tal van crisissen leidde, wordt vanaf 1 april vervangen door huidig commercieel directeur Christina Foerster. De Duitse kwam in 2016 over van Lufthansa en geldt als absolute vertrouwelinge van CEO Carsten Spohr. Ook financieel directeur Jan De Raeymaeker, een trouwe compagnon van Gustin, wordt aan de kant geschoven.

De vier Belgische bestuurders stemden tegen het ontslag, maar ze verloren het pleit tegen de Duitse meerderheid in de raad. Gustin zou moeite gehad hebben te aanvaarden dat niet hij, maar Lufthansa-topman Carsten Spohr en Eurowings-CEO Thorsten Dirks de baas waren. Volgens de Duitse krant Handelsblatt liggen ook slechte cijfers aan de basis van de beslissing. Brussels Airlines zou het enige onderdeel van de Lufthansa-groep zijn dat vorig jaar slechter draaide dan verwacht.

Hub Zaventem

Wel lijkt het erop dat Gustins geliefde ‘hybride model’, met goedkope vluchten binnen Europa en langeafstandsvluchten naar Afrika, voorlopig gered is. Brussels Airlines zou in de toekomst samen met de lagekostenmaatschappij Eurowings de ‘Eurowings Group’ uitmaken. Brussels Airport zou een soort regionale hub blijven waar passagiers makkelijk kunnen overstappen. De precieze samenwerking in de Eurowings Group moet tegen eind dit jaar in verschillende werkgroepen worden uitgetekend. Concrete garanties kregen de Belgen echter niet.

Thorsten Dirks sprak in een persbericht opvallend verzoenende taal. ‘Brussel blijft als Europese hoofdstad vitaal in onze groeistrategie’, stelde de topman van Eurowings, die pas vorig jaar werd aangesteld. ‘Brussels Airlines zal blijven groeien.’ Morgenochtend stel Dirks zijn toekomstplannen voor aan de ondernemingsraad in Brussel.

'Geen sociaal bloedbad'

Er komt geen sociaal bloedbad bij Brussels Airlines.
Etienne DAvignon
Covoorzitter Brussels Airlines

Volgens covoorzitter Etienne Davignon zal Dirks daar geen herstructurering of jobverlies aankondigen. ‘Brussels Airlines gaat niet verdwijnen in Eurowings. Er is geen sociaal plan op komst, geen bloedbad’, suste Davignon, die toegaf dat de rust moet worden hersteld na de onzekerheid van de voorbije dagen.

De nerveuze vakbonden vrezen niettemin voor jobverlies door de intensere samenwerking met Eurowings. ‘We blijven ongerust’, zei Filip Lemberechts van de liberale vakbond ACLVB na de bijzondere ondernemingsraad. De vakbonden lieten al eerder weten dat ze zich klaarhouden voor stakingen.

Zondagavond deed een groep van 50 Belgische CEO’s via een open brief nog een oproep om Brussels Airlines te behouden zoals het vandaag bestaat. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud