Advertentie

Lufthansa verrast beleggers met versneld terugbetalen staatssteun

©REUTERS

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa start een forse kapitaalverhoging van 2,14 miljard euro om een deel van de staatssteun terug te betalen die ze ontving tijdens de coronacrisis.

Het moederbedrijf van Brussels Airlines biedt van 22 september tot 5 oktober nieuwe aandelen te koop aan tegen 3,58 euro per aandeel. Lufthansa wil de opbrengst gebruiken om 1,5 miljard euro terug te betalen aan het Duitse steunfonds WSF. Tegen het einde van het jaar wil Lufthansa dan nog eens 1 miljard ophalen.

Beleggers zijn blij verrast door de snelheid waarmee de luchtvaartmaatschappij haar staatssteun terugbetaalt. Zolang Lufthansa aan het staatsinfuus ligt, heeft het een hoop beperkingen. Er mogen geen dividenden en bonussen worden uitgekeerd en de maatschappij mag ook niet op overnamejacht.

Dat Lufthansa de kapitaalverhoging aandurft, geldt ook als een teken van vertrouwen van de beleggers in het herstel van de burgerluchtvaart. De sector kreeg loodzware klappen tijden het begin van de coronacrisis, waardoor de Duitse overheid met een reddingsboei van 9 miljard euro over de brug kwam. Maar het herstel verloopt voorspoediger dan verwacht.

'We verbranden nu geen geld meer', zei Lufthansa-CFO Remco Steenbergen maandag. Op het dieptepunt van de coronacrisis maakte het bedrijf elk uur 1 miljoen euro verlies als gevolg van aan de grond genagelde toestellen en het vrijwel volledig wegvallen van de passagiersvluchten. Steenbergen verwacht aan het einde van dit jaar weer operationele winst te maken.

Lufthansa-baas Carsten Spohr had onlangs aangegeven dat zijn bedrijf de terugbetaling van de staatssteun nog met de huidige Duitse regering wou regelen. In Duitsland staan volgend weekend verkiezingen op de agenda. Nadien volgt de zoektocht naar een nieuwe coalitie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud