Luik verwacht 50.000 Chinezen

Een A330 van het Russische I-Fly dat vanaf einde april zijn opwachting maakt in Luik. ©x

Vanaf volgende maand organiseert een Chinese touroperator drie keer per week een vlucht naar Luik. Een nieuwe opmerkelijke realisatie van de Waalse luchthaven.

Vanaf 20 april zal een Chinese touroperator chartervluchten organiseren naar de luchthaven van Luik. Het gaat om U-tour, dat Luik-Bierset heeft uitgekozen om van daaruit Chinese toeristen een rondreis in Europa aan te bieden. Luik is de eerste luchthaven in Europa die chartervluchten vanuit China ontvangt, aldus CEO Luc Partoune dinsdag op een persconferentie.

De Chinezen zouden met U-tour één dag in België doorbrengen en daarna een rondreis in Europa maken, naar onder meer Frankrijk, Nederland, Italië, Duitsland en Scandinavië. Ook voor de terugkeer vliegen ze vanuit Luik. In eerste instantie zijn er drie vluchten per week gepland met een Airbus A330-300. Op jaarbasis zou dat circa 50.000 extra passagiers moeten opleveren.

Om die optimaal te ontvangen, gaat Luik 700.000 euro in onder meer de terminal investeren (veiligheid, douane, duty free,...). Er zullen ook een 100-tal extra werkkrachten nodig zijn, bij de luchthaven en onderaannemers, om de extra activiteit in goede banen te leiden. De terminal heeft nochtans een capaciteit van 1 miljoen reizigers per jaar en vorig jaar telde de luchthaven maar 302.000 klanten.

Op elke vlucht kan 10 ton vracht mee, waardoor de luchthaven van Luik - de op zeven na grootste vrachtluchthaven van Europa - ook activiteiten met China en met Rusland kan ontwikkelen. De vluchten worden uitgevoerd door het Russische I-Fly, dat een tussenstop maakt in Moskou, en vertrekken afwisselend in Tianjin (14,7 miljoen inwoners), Xian (7,5 miljoen inwoners) en Shenyang (8 miljoen), meldt Flightlevel.be.

Luik is duidelijk bezig aan een stevige inhaaloperatie voor zijn passagiersverkeer. Eerder werden nieuwe vluchten met BMI Regional naar München - vanaf 29 maart - en met VLM Airlines naar Avignon, Nice, Venetië en Bologna - vanaf 1 mei - aangekondigd. Op basis van die nieuwe routes én het Chinese initiatief zou het aantal passagiers dit jaar met ruim een kwart kunnen stijgen tot boven 400.000.

Vanuit ons land was er tot nog toe enkel met Hainan Airlines een rechtstreekse verbinding tussen Peking en Brussel. Maar hier gaat het wel om een georganiseerde trafiek vanuit China en terug. Vanuit ons land een zitje boeken op deze vluchten zal niet evident zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud