Meer passagiers, minder vracht door de lucht

Een Boeing 787 Dreamliner van Qatar Airways - Foto AFP ©AFP

De luchtvaartsector zag in 2012, ondanks de economische crisis, het aantal passagiers wereldwijd verder toenemen. De groei was te danken aan de zogenaamde opkomende landen. Voor luchtvracht was er een daling.

Dat blijkt uit de jaarcijfers van IATA, de internationale luchtvaartfederatie.

Het aantal passagiers steeg het voorbije jaar wereldwijd met 5,3 procent. Dat is minder dan de 5,9 procent groei het jaar voordien, maar meer dan het gemiddelde van 5 procent de laatste twintig jaar. De gemiddelde bezettingsgraad lag met 79,1 procent op een bijna recordniveau.

De groei deed zich vooral voor in het internationale verkeer, met de sterkste toename in het Midden-Oosten (+15,4%), Latijns-Amerika (+8,4%) en Afrika (+7,5%). In Europa bedroeg de groei 5,3 procent, uitsluitend te danken aan de langeafstandsvluchten. Het intra-Europese passagiersverkeer stagneerde.

De crisis woog het voorbije jaar vooral op de luchtvracht: daar werd wereldwijd een daling opgetekend van 1,5 procent. De bezettingsgraad kwam uit op 45,2 procent. Ook in 2011 was er al een lichte krimp van het vrachtvervoer, met 0,6 procent. De Europese luchtvaartmaatschappijen zagen de vervoerde vracht met 2,9 procent afnemen.

IATA zegt 2013 met enig optimisme tegemoet te zien. De federatie wijst erop dat het ondernemersvertrouwen aantrekt en de eurocrisis gestabiliseerd is. Maar tegelijk zijn er nog heel wat onzekerheden, zoals de hoge kerosineprijs en de lage economische groei.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud