Merkel en Hollande eren slachtoffers bij crashsite

©REUTERS

Op de plaats in de Franse Alpen waar dinsdag de A320 van Germanwings neerstortte, zijn woensdagochtend de bergingswerken hervat. In de namiddag waren Merkel en Hollande ter plaatse om eer te betonen aan de slachtoffers.

Bij de crash van het vliegtuig van Germanwings dinsdag kwamen alle 150 inzittenden om, 144 passagiers en zes bemanningsleden. Behalve uit overwegend Duitsland en Spanje zijn de slachtoffers ook afkomstig uit Groot-Brittannië, Denemarken, Australië, Israël, Japan, Mexico, Colombia, Argentinië, Nederland en België. Het centrale operatiepunt in het moeilijk toegankelijke rampgebied is nu Seyne-les-Alpes. Vanuit dat dorpje met 1.200 inwoners worden meer dan 300 politieagenten en 380 brandweermannen ingezet.

Woensdagnamiddag kwamen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande aan bij de crashsite. Ook de Spaanse premier Mariano Rajoy is ter plaatse. Merkel bedankte alle hulpdiensten, het medisch personeel en de soldaten voor hun inzet. 'Dit is een teken van ongelooflijke vriendschap en hulp. We zijn zeer dankbaar.'  

Eén zwarte doos van het toestel dat van Barcelona naar Düsseldorf vloog is al gevonden. Het gaat om de doos die de gesprekken in de cockpit opneemt. Ze is beschadigd, maar zou nog wel bruikbaar zijn. Ze werd voor onderzoek naar Parijs gestuurd. Mogelijk volgt  vandaag nog informatie over de gesprekken die de piloten voerden. Dat zegt Brice Roben, de procureur van Marseille. De zwarte doos die de vluchtgegevens bijhoudt, zou volgens sommige bronnen ook al gevonden zijn, maar in een zeer slechte staat.

De bergingswerkers in het gebied staan nu voor de taak om de slachtoffers van de ramp te bergen. In totaal zijn zowat 600 bergingswerkers ingeschakeld. Een 50-tal van hen is te voet onderweg naar de rampplek. Intussen wordt druk gespeculeerd over wat de crash heeft veroorzaakt. We zetten een aantal zaken op een rijtje gezet die mogelijk aan de basis liggen.

Op één vlucht na vliegt Germanwings vandaag volledig volgens schema. De vlucht die aan de grond blijft, is die van Düsseldorf naar Barcelona. Sommige leden van de crew zijn volgens de maatschappij emotioneel nog niet klaar om te vliegen. De maatschappij zegt 'begrip te hebben, want sommigen van hen hebben goede vrienden verloren'. 

Seyne les Alpes, de plaats van de ramp

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud