Minister Bellot: 'Geen steun meer voor monopolie Skeyes'

©BELGA

Minister van Mobiliteit Bellot voert de druk op luchtverkeersleider Skeyes nog op. Toch gaat het luchtruim zaterdagnacht weer uren dicht.

Komende nacht zal het hele Belgische luchtruim tussen 2 en 5 uur opnieuw gesloten zijn omdat werknemers van luchtverkeersleider Skeyes zich ziek melden. Net als donderdag doet Skeyes een beroep op Duitse luchtverkeersleiding, die tussen 2 en 5 uur zes vluchten per uur verzorgt voor de luchthaven van Luik.

De Duitse luchtverkeersleiders werken vanuit de nabijheid van Frankfurt. De vliegtuigen worden tot aan de grens met België begeleid, waarna een luchtcorridor gevormd wordt tot de Luikse luchthaven. De mensen in de toren in Luik zetten daarna de vliegtuigen aan de grond.

Geduld op

De werking van Skeyes, het vroegere Belgocontrol, ligt al maanden lam door een conflict tussen de directie en de vakbonden, die de hoge werkdruk en een tekort aan personeel aanklagen. Daardoor worden vooral de luchthavens van Luik en Zaventem getroffen. Het politieke geduld lijkt echter stilaan op.

Vrijdag kondigde het Waalse Gewest al aan dat het zijn betalingen aan Skeyes blokkeert. En in een interview met Le Soir voert federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) zaterdag de druk nog op. 'De grens begint overschreden te raken', aldus Bellot.

Monopolie

Bellot herinnert eraan dat het beheerscontract 'dat het monopolie van de luchtverkeersleiding voor Skeyes voor de komende tien jaar moet bevestigen', wordt besproken met het federale niveau. 'Er zal geen Franstalige partner meer zijn om het monopolie van Skeyes te steunen', waarschuwt Bellot.

Bellot zegt dat Skeyes te kennen heeft gegeven de werknemers die zich ziek meldden aan medische controles te hebben onderworpen, 'waarvan sommigen aantoonden dat er geen ziekte was'. 'Het is niet aan de minister om sancties op te leggen, maar aan de directie om interne maatregelen te nemen.'

De keuze van sommige luchtverkeersleiders om zich ziek te melden kan op weinig sympathie rekenen van de minister. 'Een stakingsdag geeft recht op een vergoeding van 30 euro door de vakbonden. Terwijl het basisloon van de controleurs... er zijn minstens tien controleurs die meer verdienen dan de premier.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud