Advertentie

Nederland zet staatssteun voor KLM on hold

©AFP

De Nederlandse regering weigert de luchtvaartmaatschappij KLM recht te houden met een noodlening. Ze eist dat het personeel gedurende vijf jaar loon inlevert, maar de pilotenvakbond wil daar niet van weten.

De overheidssteun waarmee Nederland de luchtvaartmaatschappij KLM doorheen de coronacrisis wilde loodsen, gaat voorlopig niet door. De Nederlandse regering heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat ze de uitbetaling van een direct noodkrediet van 1 miljard euro voorlopig heeft stopgezet. Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) zegt geen geld meer te willen geven als niet alle KLM-medewerkers voor vijf jaar salaris inleveren. De pilotenvakbond VNV weigert akkoord te gaan met een loonsvermindering en dus trekt de regering de stekker uit het hulppakket.

De directie van KLM heeft al laten weten het zonder overheidssteun niet te zullen uithouden. KLM kampt net als vele andere luchtvaartmaatschappijen met zware financiële problemen nu het internationale luchtverkeer door het coronavirus grotendeels stil ligt. Zonder staatssteun gaat het bedrijf met 30.000 werknemers vrijwel zeker failliet.

Wat we doen is in het belang van Nederland, maar het moet wel in balans zijn. Het gaat wel om geld van de belastingbetaler.
Wopke Hoekstra
Nederlands minister van Financiën

KLM kon de komende vijf jaar 3,4 miljard euro staatssteun krijgen van de Nederlandse overheid, maar dan moet het bedrijf in die periode wel forse besparingen doorvoeren. Door de betalingen stop te zetten, voert de Nederlandse regering de druk op op de pilotenvakbond die nog als enige dwars ligt. Het cabinepersoneel en de luchtvaarttechnici hebben wel al ingestemd om gedurende vijf jaar loon in te leveren.

'Ik vind hun opstelling risicovol voor het voortbestaan van de onderneming', schreef minister Hoekstra, nadat overleg tussen de directie en VNV zaterdag op niets uitdraaide. 'Wat we doen is in het belang van Nederland, maar het moet wel in balans zijn. Het gaat wel om geld van de belastingbetaler.'

Hoekstra wil nog niet spreken van het faillissement van de luchtvaartmaatschappij die deel uitmaakt van de Nederlands-Franse groep Air-France KLM . KLM heeft nog wat geld. 'Maar ze kunnen het niet meer maanden uitzingen', aldus Hoekstra tegenover de Nederlandse openbare omroep NOS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud