'Netflix voor zakenvluchten' start op luchthaven Deurne

©BELGA

Het luchtvaartbedrijf Take Air, met Antwerpen-Deurne als thuisbasis, wordt vandaag gelanceerd. Het gaat om een nieuwe club voor zakenreizigers. Wie een maandabonnement neemt, mag onbeperkt vliegen. De eerste lijnen zijn Antwerpen-Zurich en Parijs-Londen.

Take Air mikt op drukbezette zakenlui die bereid zijn een maandelijks abonnement te betalen voor een supersnelle en flexibele dienst in de zakenterminal van een luchthaven. Een abonnement kost 1.650 euro per maand, na een eenmalig lidmaatschap van 1.000 euro. Daarmee kan je onbeperkt vliegen. Het bedrijf mikt op 1.000 leden op twee jaar.Take Air is officieel geen luchtvaartmaatschappij, maar wil er wel als één functioneren.

De dienst gaat in maart 2015 van start. In eerste fase zal het vliegen met bestaande operatoren in onderaanneming. Over anderhalf jaar hoopt Take Air een eigen vliegtuig te leasen of te kopen. De eerste lijn is Deurne-Zurich. Daarna volgt een lijn Parijs-Londen. De onderhandelingen met de luchthavens rond die twee steden lopen nog. Take Air wil meermaals per dag vliegen.

Het gaat om een joint venture tussen The Aviation Factory, bekend als makelaar en verhuurder van vluchten, en Matthieu Dardenne, een privépiloot. De Vlerick Business School is bij het initiatief betrokken. Leden hoeven zich maar een kwartier voor vertrek aan te melden. Daardoor winnen de leden 2 tot 3 uur per vlucht in vergelijking met een klassieke luchtvaartmaatschappij, maakt Take Air zich sterk. Er gaan maximaal 10 passagiers mee in de luxueus ingerichte vliegtuigen, van het type Beechcraft. De leden kunnen tot 20 minuten voor vertrek hun vlucht boeken.

Het zakenmodel en de prijszetting is sterk geïnspireerd op de formule van Surf Air, dat vorig jaar van start ging in Silicon Valley, Californië. Dardenne heeft goede contacten met de oprichter Wade Ayerly. Omdat het om een maandelijks abonnement gaat, wordt het business model wel eens de 'Netflix voor zakenvluchten' genoemd. 'We zijn geen privéjetdienst', beklemtoont Dardenne. 'Omdat we vaste verbindingen gaan aanbieden, zijn we meer te vergelijken met een luchtvaartmaatschappij.'

De lancering van Take  Air bevestigt de heropleving van de luchthaven van Deurne. Marcel Buelens, voormalig topman van de luchthaven van Charleroi, is er sinds enkele maanden de nieuwe CEO.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud