Advertentie

Nog geen akkoord bij Brussels Airlines

Piloten staan aan de ingang van het gebouw van de luchtvaartmaatschappij. ©BELGA

Het verzoeningsoverleg tussen piloten en management van de luchtvaartmaatschappij heeft nog niets opgeleverd. De tweede stakingsdag op woensdag gaat hoe dan ook door.

De verzoeningsvergadering tussen de piloten en directie van Brussels Airlines is nog altijd aan de gang. Beide partijen bevestigen dat de gesprekken moeilijk verlopen. 'Moeilijk, maar dat is normaal' was het enige dat voorzitter Etienne Davignon zei bij zijn aankomst maandagavond aan de zetel van Brussels Airlines in Diegem.

De gesprekken begonnen maandagochtend rond negen uur. Verschillende voorstellen, van zowel directie als bonden, werden afgewezen. Over de inhoud van de voorstellen is weinig bekend. Het is niet duidelijk of de partijen maandag nog een akkoord zullen bereiken, of dat verder wordt gepraat een van de komende dagen.

Door de staking van de piloten is maandag 75 procent van de vluchten geschrapt.

Aanhoudende ontevredenheid

Voor het hoofdkantoor van Brussels Airlines hebben heel wat stakende piloten postgevat om hun ongenoegen te uiten over de aanhoudende werkdruk, lonen en de balans tussen werk en privé. Hierover wordt al verschillende maanden vergeefs onderhandeld. In het begin van het jaar waren er al stiptheidsacties om de verzuchtingen kracht bij te zetten. De piloten willen vooral een lichter werkritme en meer recuperatietijd.

'De piloten moeten elke dag meer en meer vluchten op zich nemen. Veel tijd om te recupereren is er dan niet want sinds elke jaren wordt ons ook gevraagd om na één nachtje rust nog enkele vluchten bij te doen', zegt Luc Martin van de Franstalige vakbond CNE.

Hij heeft het ook over de vliegplannen die nog zwaarder zijn sinds Brussels Airlines Thomas Cook Airlines België overnam (TCAB) overnam: 'Onze piloten moeten er extra chartervluchten naar verre bestemmingen bijnemen. Die  zijn vaak vroeg in de ochtend en veroorzaken jetlags.'

60.000 passagiers 

Ook de onzekerheid over de integratie van Brussels Airlines in Eurowings, de lowcosttak van het Duitse Lufthansa, speelt een rol in het conflict. 'De moedermaatschappij moet met een duidelijk plan voor Brussels Airlines komen', zegt Paul Buekenhout van de christelijke bediendenbond LBC-NVK.

De pilotenstaking leidt tot het schrappen van 75 procent van de vluchten maandag. Ook woensdag staken de meeste van de 500 piloten van de maatschappij en wordt hetzelfde cijfer verwacht. De vluchten die toch doorgaan, hebben voornamelijk naar recreatieve bestemmingen. In totaal zijn meer dan 60.000 passagiers getroffen door bijna geannuleerde 600 vluchten op beide dagen. Elke stakingsdag kost het bedrijf 4,7 miljoen euro.

 

.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud