Onderhandelingen bij Brussels Airlines mislukt

Stakingen zoals woensdag zijn in ieder geval de rest van deze maand van de baan. ©Photo News

Er komt een afkoelingsperiode en wellicht staken de piloten in juni opnieuw twee dagen.

Directie en vakbonden hebben woensdagavond na meer dan vijftien uur onderhandelen geen akkoord bereikt om het sociaal conflict bij de piloten op te lossen. De onderhandelingen liepen iets na 1 uur 's nachts spaak.

'Er is een vertrouwensbreuk tussen directie en piloten', aldus de vakbonden. Zij behouden hun stakingsaanzegging, maar een eventuele nieuwe staking zal in ieder geval niet meer deze maand plaatsvinden. 

'De bal ligt in het kamp van de directie', zegt BBTK-onderhandelaar Anita Van Hoof. Als de directie de komende weken geen stappen zet, volgen er mogelijk opnieuw twee stakingsdagen in juni. 

Intussen blijven de bonden wel bereid om opnieuw rond de tafel te gaan zitten. 'Staking is geen doel op zich. De enige manier om eruit te komen, is overleg', klonk het na afloop van de verzoeningsprocedure. 'Maar het water is heel diep.'  De piloten legden al maandag en woensdag het werk neer uit onvrede met hun loon, de werkdruk en de pensioenregeling.

Taskforce

Ook de directie toont zich bereid om opnieuw te onderhandelen. 'Iedereen is nu ontgoocheld, omdat we niet zo ver zijn geraakt als gehoopt', geeft Etienne Davignon, voorzitter van de raad van bestuur, toe.

Maar in tegenstelling tot de bonden, ziet hij wel vooruitgang. 'Er is geen breuk, we zijn alleen niet tot een akkoord geraakt. Maar de bonden zien en weten dat wij de wil en de capaciteit hebben om de open vragen op te lossen.'

Davignon belooft dat er nog deze week een ploeg wordt samengesteld om de problematische werkdruk van de piloten aan te pakken, 'zonder taboes'. Die zou binnen de maand met conclusies moeten komen. Als dat lukt, kan een nieuwe pilotenstaking vermoedelijk vermeden worden.

Kosten

De piloten van Brussels Airlines staakten maandag en woensdag tegen de hoge werkdruk en voor een betere verloning. 75 procent van de vluchten vielen daardoor weg.

Een stakingsdag kost Brussels Airlines 4,7 miljoen euro per dag aan omboekingen, terugbetalingen van tickets en andere kosten. Ruim 60.000 passagiers werden getroffen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content