netto

Ook Duitse Ryanair-piloten willen staken

©Photo News

De sociale conflicten bij de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair volgen elkaar in hoog tempo op.

Maandag heeft een meerderheid van de in Duitsland gestationeerde piloten zich uitgesproken voor een staking. Ze wil daarmee hogere vergoedingen en betere arbeidsvoorwaarden afdwingen. Zo'n 96 procent is voor, aldus de pilotenvakbond Cockpit.

Wanneer ze het werk zullen neerleggen, is nog niet duidelijk. De pilotenbond geeft de directie tot dinsdag 7 augustus de tijd om met een aanbod te komen, klinkt het. De voorbije weken legde het cabinepersoneel in België, Spanje, Portugal en Italië al eens het werk neer en staakten de piloten in Ierland. Aanstaande vrijdag wil die laatste groep opnieuw het werk neerleggen, al voor de vierde keer.

Ondertussen eist minister van Werk Kris Peeters (CD&V) dat CEO Michael O'Leary 'het sociaal conflict niet laat escaleren'. De christelijke vakbond had de Belgische en Europese autoriteiten om een reactie gevraagd. In de brieven werden stakers gewaarschuwd: op het rooster van de stakende werknemers werd hun afwezigheid als 'no show' geregistreerd.

'Dat is een zware fout die, als het vaker gebeurt, gewoonlijk tot ontslag zonder vergoeding leidt', aldus de christelijke vakbond. Peeters meldt dat hij 'de precieze juridische omstandigheden van de brieven' onderzoekt.  De minister beklemtoont in zijn reactie dat 'het stakingsrecht inhoudt dat werknemers niet op basis van hun deelname aan een staking ontslagen kunnen worden'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud